Verenigde Staten 1998. Komedie van Whit Stillman. Met o.a. Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Chris Eigeman, Matt Keeslar en Mackenzie Astin.

VPRO Cinema

The Last Days of Disco past in de hedendaagse retro-trend. Waar Todd Haynes de periode van de Glam Rock evoceert in zijn campy Velvet Goldmine (zie aldaar), keert Stillman in zijn meer traditionele, nostalgische film terug naar het begin van de jaren tachtig. In de laatste maanden van het discotijdperk wordt een populaire dansclub het centrum van het nachtleven voor een groep jongeren die net in Manhattan zijn gearriveerd. Ze zijn pas afgestudeerd en proberen een weg te vinden in hun soms verwarrende levens. De knappe, ietwat gereserveerde Alice (Chloe Sevigny) en de extraverte, oogverblindende Charlotte (Kate Beckinsale) leven van een mager salaris van een uitgeverij en zijn gedwongen hun overvolle appartement te delen met Holly. In de dansclub ontmoeten ze Jimmy, die mensen werft voor de disco, en de knappe advocaat Tom, beiden voormalige universiteitsvrienden van Des, mede-eigenaar van de club. Na Metropolitan en Barcelona, films over het tijdperk waarin het sociale leven nog in groepsverband operereerde, is The Last Days of Disco de laatste film in Stillmans drie 'komedies van het nachtleven'. Zijn films worden bevolkt door enigszinse besmuikte jongelui die nochtans grappige en intelligente gesprekken voeren. Veelgeprezen in deze film zijn de cast (allemaal jonge en rijzende acteurs en actrices), de art-direction, de kostuums en de fabuleuze soundtrack (29 klassieke discostampers), wat allemaal bijdraagt aan de weelderige verbeelding van het tijdperk.

credits

Regie:
Whit Stillman
Cast:
Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Chris Eigeman, Matt Keeslar, Mackenzie Astin, Jennifer Beals, Robert Sean Leonard, Matt Ross, Burr Steers
Scenario:
Whit Stillman
Productie:
Whit Stillman
Camera:
John Thomas
Muziek:
Mark Suozzo
Geluid:
Paul Soucek, Scott Breindel
Art direction:
Ginger Tougas
Montage:
Jay Pires, Andrew Hafitz
Jaar:
1998
Genres:
Komedie, Muziek, Historische film, Drama
Trefwoorden:
Kostuumdrama, Independent, Tragikomedie, Americana, Popmuziek
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Last Days of Disco (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken