Verenigd Koninkrijk/Duitsland/Ierland 1997. Thriller van Robert Dornhelm. Met o.a. Stephen Rea, Alfred Molina, Rosana Pastor, Brendan Gleeson en Pruitt Taylor Vince.

VPRO Cinema

IRA-activist Sean Dowd (Rea) werd tot gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in terroristische daden. Tijdens een rel in de gevangenis grijpt hij plotseling het wapen van een bewaker en slaagt erin te ontsnappen. Hij wijkt uit naar New York, waar hij Tulio (Molina) en Monica (Pastor), twee vluchtelingen uit Guatemala, ontmoet. Tussen Sean en Monica groeit een idylle, maar dan ontdekt de jonge Ier dat de twee van plan zijn de officier te vermoorden die hun dorp vernietigde. Een politieke thriller die een verbinding legt tussen de Ierse onafhankelijkheidsstrijd en het conflict van Zuidamerikanen tegen de militaire dictatuur. De keuze van de Roemeense Oostenrijker Dornhelm als regisseur was duidelijk de verkeerde. Hij heeft te weinig voeling met die politieke strijd om passie in zijn verhaal te brengen. De aanwezigheid van Rea in de hoofdrol doet onvermijdelijk denken aan THE CRYING GAME van Neil Jordan, maar zelfs zijn sterke aanwezigheid kon de film niet redden. Wat Dornhelm afleverde is een conventionele politieke film die nergens geloofwaardig wordt. Het was nochtans Rea die het verhaal leverde dat door Ronan Bennett tot scenario verwerkt werd. Het camerawerk is van Andrzej Sekula. In Amerika uitgebracht als ESCAPE. Dolby Stereo.

credits

Regie:
Robert Dornhelm
Cast:
Stephen Rea, Alfred Molina, Rosana Pastor, Brendan Gleeson, Pruitt Taylor Vince, Jorge Sanz, Frankie McCafferty, Sean McGinley, Paul Ronan, Richard Dormer, Maria Doyle Kennedy, B.J. Hogg, Paul Giamatti, Caroline Seymour, Esteban Fernandez
Camera:
Andrzej Sekula
Muziek:
John Keane
Jaar:
1997
Alt. titels:
Further Gesture, A, Escape
Genres:
Thriller
Trefwoorden:
Politieke thriller
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Ierland

op televisie
0 uitzendingen

A Further Gesture (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken