Verenigd Koninkrijk 2001. Drama van John Strickland. Met o.a. James D'Arcy, Frank Laverty, Vincent Regan, Paloma Baeza en Dawn Bradfield.

VPRO Cinema

Ernie Coyne (D`Arcy) is afkomstig uit een gegoede familie in Dublin. Het is 1916 en de Ierse vrijheidsstrijd is in alle hevigheid ontbrand met de Easter Rising, een gedoemde opstand, waaraan Ernie deelneemt. Tijdens de rebellie leert hij Ita Feeney (Baeza) kennen. Ze is een potige, gedecideerde zwaar bewapende meid uit Belfast, die vecht voor de Republikeinen. Er bloeit een romance op tussen Ernie en Ita tegen de achtergrond van wreedheden, politieke moorden en razzia`s. Vermaarde strijders zoals Michael Collins (Coyle), Eamon de Valera (Connolly), James Connolly (Paterson) en Patrick Pearse (MacCusker) passeren de revue als Ernie met zijn working class makkers Kelly (Laverty) en Tom (Regan) deelneemt aan de georkestreerde relletjes. Het scenario van Ronan Bennett, die ook het scenario schreef voor de film FACE van Robert Carlyle -een politiek gangsterverhaal dat zich in Dublin afspeelt - zit vol wrede scène's, maar wordt in het algemeen als pro Republican beschouwt, hetgeen de Unionists in Ulster tegen het zere been trapt. Dit is enigszins tegen de oprechte bedoelingen van de BBC, die een miniserie van het kaliber van de film MICHAEL COLLINS van Neil Jordan met Liam Neeson uit 1996 had willen brengen. Enerzijds gaat de film niet diep en ver genoeg, anderzijds is het een onbenullige lovestory tegen de achtergrond van een genadeloze vrijheidsoorlog, die mensen buiten het Verenigd Koninkrijk toch tamelijk koud zal laten. Halverwege verliest de film behoorlijk zijn vaart om tegen het einde als een pudding in elkaar te zakken. Dat is jammer, want de rollen zijn steengoed en ze spelen met overtuiging onder de vaardige regie van John Strickland. Wordt meestal in vier delen uitgezonden.

credits

Regie:
John Strickland
Cast:
James D'Arcy, Frank Laverty, Vincent Regan, Paloma Baeza, Dawn Bradfield, Brendan Coyle, Loran Cranitch, Bill Paterson, Nuala O'Neill, Frank MacCusker, Daragh O'Malley, Liam Cunningham, John Kavanagh, Dermot Crowley, Andrew Connolly, Shane Hagan, B.J. Hogg, Michael Colgan, Duncan Keegan
Scenario:
Ronan Bennett
Productie:
Robert Cooper, Malcolm Craddock
Muziek:
Debbie Wiseman
Jaar:
2001
Genres:
Drama, Romantiek, Historische film
Trefwoorden:
Sociaal drama, Romantisch drama, Serie, Televisiefilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

Rebel Heart (2001) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken