Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Frankrijk 1998. Romantiek van Brian Skeet. Met o.a. Parker Posey, Jeremy Northam, Craig Chester, Elizabeth McGovern en Brooke Shields.

VPRO Cinema

Margaret (Posey) uit New York is francofiel. In Parijs wil zij zich laten ontmaagden door een Fransman. Ze glijdt tussen de lakens met Edward Nathan (Northam) en ontdekt de volgende morgen dat hij een Brit is en professor in de literatuur aan een universiteit. Margaret is een net meisje, vind Edward eigenlijk heel aardig en het stel trouwt. Zeven jaar later is Margaret de succesvolle schrijfster van damesromans. Hun huwelijk kabbelt rustig voort, maar Margaret verdenkt Edward ervan te flirten met een van zijn studentes, en misschien nog wel veel meer. De tijd is aangebroken om eens iets pittigs te schrijven en Margaret besteedt al haar tijd aan een historische roman, die in Frankrijk in de ondeugende tijd van de verlichting speelt. Ook is ze heimelijk hevig verliefd op haar tandarts, over wie ze de stoutste fantasie[KA3]en heeft. Ze besluit Edward te laten gaan en haar ergste verdenkingen in het boek te verwerken. Om inspiratie op te doen gaat ze naar Frankrijk, om een kasteel te bezoeken, waar haar roman zich afspeelt. Het kasteel dat ze op het oog heeft, is inmiddels een nonnenklooster geworden, waar Martin (Bruel) opnames maakt van de zingende nonnen. Ze vindt Martin heel aardig, zou best wel wat willen, maar alles wat hij doet is haar in bed onstoppen... De verliefde Margaret wil nu scheiden van Edward en vraagt haar echtscheiding aan. Dan komt Edward over om de zaak te bespreken. Het regiedebuut van Skeet is een screwball comedy van de jaren 1990, die in tegenstelling tot zwaargewichten als Katherine Hepburn en Spencer Tracy, vertolkt wordt door lichtgewichten. De film is curieus door de koddige erotische fantasie[KA3]en in de droomsequenties van Posey, (de tandarts, naakte honkballers op het speelveld, mmm...) die gedurende dertig seconden met blote borsten te zien is. Eigenlijk had zij na PARTY GIRL een betere film verdiend. Het weinig subtiele scenario met wonderlijke dialogen is van regisseur Skeet naar de roman Rameau's Niece van Cathleen Schine. Het camerawerk is van Romain Winding.

credits

Regie:
Brian Skeet
Cast:
Parker Posey, Jeremy Northam, Craig Chester, Elizabeth McGovern, Brooke Shields, Corbin Bernsen, Justine Waddell, Alexis Denisof, Patrick Bruel, Stéphane Freiss, Amy Phillips, Sylvie Testud, Al Mackenzie, Kerry Shale, Jeff Harding, Jacey Sallés, Teresa Gallagher, Melanie Claus, Danusio Salememoreia, Charlie Waterman, Oni Faida Lampley, Lawrence Davidson, Chris Rice
Productie:
Ian Benson
Camera:
Romain Winding
Muziek:
James Shearman, St. Etienne
Schrijver:
Cathleen Schine
Jaar:
1998
Alt. titels:
Misadventures of Margaret, The, Les Folies de Margaret, Folies de Margaret, Les, Mésaventures de Margaret, Les
Genres:
Romantiek, Komedie
Trefwoorden:
Romantische komedie
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen