België 1999. Komedie van Benoît Peeters. Met o.a. Florin Piersic Jr., Manuela Servais, Mihai Dinvale, Pierre Arditi en Jean-Michel Jarre.

VPRO Cinema

In 1987 mocht de dissidente Roemeense schrijver Constantin Dolinescu (Dinvale) die een fervent tegenstander van dictator Nicolae Ceauces[KA10]cu was, zijn land na ettelijke jaren gevangenisstraf verlaten. Hij streek neer in Frankrijk, waar hij enkele filmprojecten van de grond trachtte te krijgen, w.o. een Kafka[KA3]esque werk, getiteld [KL]Het Negatief[KLE], maar hij verdween volledig uit het licht van de schijnwerpers. Tien jaar later arriveert de Roemeense filmer Virgil Iancu (Piersic Jr) met zijn cameraman Toma (Florescu) in Parijs. Hij wil Dolinescu opsporen en maakt een zoektocht langs de participanten, w.o zijn producent Pierre Drouot, de componist Jean-Michel Jarre (die beiden zichzelf spelen) en de hoofdrol (Arditi). Geleidelijk ontstaat er beeld van Dolinescu, dat lang niet altijd even flatteus is. De finale houdt een niet al te grote verrassing in. Deze film is een zogenaamde mockumentary, geen gedramatiseerde, parodiërende nepdocumentaire. Wij vinden het grotendeels ijdelheidscinema, waarbij de professionals zoals Arditi en Jarre, de moeite waard en interessant zijn, maar hun aanwezigheid is beslist onvoldoende om het grote publiek en cinefielen te boeien. Technisch is het allemaal mooi verzorgd, maar Peeters had eigenlijk iets nuttigers met zijn tijd en talent moeten doen. Het scenario is van regisseur Peeters, Sandrine Willems en Pierre Drouot. Het camerawerk is van Ella van den Hove. Ook bekend als LE DERNIER PLAN : SUR LES PAS DE CONSTANTIN DOLINESCU.

credits

Regie:
Benoît Peeters
Cast:
Florin Piersic Jr., Manuela Servais, Mihai Dinvale, Pierre Arditi, Jean-Michel Jarre, Pierre Drouot, Constantin Florescu, Bernard Marbaix, Valerie van Nitsen, Jean-Michel Vovk, Bernard Graczyk, Antoine Berger, Robert Bodson, Pierre Assouline, Erik Orsenna, Bernard Pivot, François Schuiten, François Germain
Scenario:
Benoît Peeters
Productie:
Benoît Peetrs
Camera:
Ella van den Hove
Muziek:
Ivan Georgiev
Jaar:
1999
Alt. titels:
Dernier plan, Le, Dernier plan : Sur les pas de Constantin Dolinescu, Le, Sur les pas de Constantin Dolinescu, Le
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie, Satire
Landen:
België

op televisie
0 uitzendingen

Le dernier plan (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken