Oostenrijk/Duitsland 2002. Biografie van Xaver Schwarzenberger. Met o.a. Tobias Moretti, Franz-Xaver Kroetz, Martina Gedeck, Gregor Bloéb en Peter Mitterrutzner.

VPRO Cinema

De Tiroolse volksheld Andreas Hofer (Moretti) leefde van 1767 tot 1810. Na de slag bij Austerlitz die door Napoleon werd gewonnen, is het Oostenrijkse keizerrijk opgedeeld in 1805. Tirool werd ingelijfd bij het koninkrijk Beieren, omdat ze Napoleon steunden. De bezetters schaften een wet af uit 1511, waarin bepaald was dat een Tiroler alleen binnen zijn landsgrenzen mochten dienen. Bovendien verhoogden ze de belastingen aanzienlijk. Er ontstond wrevel onder de bevolking en de Oostenrijkse regering in ballingschap stimuleerde Hofer om een opstand te ontketenen. Dat was in 1809. Hofer had aanvankelijk succes, maar Saksen, Beieren en Frankrijk besloten niet bij de pakken neer te zitten en terug te slaan. Hofer werd verraden en kwam in Franse handen. De keizerlijke troepen maakten korte metten met hem en zetten hem voor het vuurpeloton. Hofer geldt nog steeds als een Oostenrijkse vrijheidsheld. De rolverdeling is heel behoorlijk en wie zich voor een historische film uit de Napoleontische oorlogen interesseert, is aan het goede adres. Het scenario is van Felix Mitterer. Het camerawerk is van regisseur Schwarzenberger.

credits

Regie:
Xaver Schwarzenberger
Cast:
Tobias Moretti, Franz-Xaver Kroetz, Martina Gedeck, Gregor Bloéb, Peter Mitterrutzner, Manfred Lukas-Luderer, Guntram Brattia, Felix Dillenberger, Lukas Zolgan, Julia Steinberger, Heio von Stetten, Pepi Pittl, Dorothe Hartinger, Toni Böhm, Mara Menghini
Scenario:
Felix Mitterer
Productie:
Gabriela Sperl
Camera:
Xaver Schwarzenberger
Jaar:
2002
Alt. titels:
1809 - Die Freiheit des Adlers, Freiheit des Adlers, Die
Genres:
Biografie, Historische film
Landen:
Oostenrijk, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Andreas Hofer (2002) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken