Hongarije/Duitsland 2000. Drama van Krisztina Deák en Kriszstina Deák. Met o.a. Ildikó Tóth, Viktor Bodó, Mari Csomós, Djoko Rosic en Béla Fesztbaum.

VPRO Cinema

De film speelt tussen 1902 en 1920 in Hongarije in het milieu van een Slowaakse minderheid. Ondris (Bodo) gaat trouwen met Jadviga (T[KA1]oth), de stiefdochter van zijn overleden vader. Ze heeft een tijdje in Duitsland gewoond om te studeren. Ondris is de koning te rijk, want Jadviga is mooi en een droom van een vrouw. Jadviga sleept echter een zeker verleden met zich mee en Ondris is niet haar eerste minnaar. Als de voorboden van WO II (1914-18) zich aankondigen, wordt er op de Slowaken gespioneerd en kan Ondris onder de dienstplicht uitkomen als hij zelfstandig landbouwer wordt. In de eerste huwelijksnacht, die letterlijk en figuurlijk veel ontbloot over de hoofdpersonages, wordt duidelijk dat de liefde tussen de twee jong gehuwden moeilijk valt te consumeren door een traumatische ervaring van Jadviga. De komst van een kind moet hierin verbetering brengen, maar dan verschijnt Franci (Luknár) ten tonele. Ondris beseft niet dat Franci Jadviga's minnaar was. Jadviga wordt verscheurd door haar gevoelens, Ondris is niet sterk genoeg om haar in een richting te duwen, zodat zij niet kan kiezen. Bovendien wordt ze zwanger van Franci. Bodó die er als acteur best goed uitziet, wint al snel de sympathie van de kijker, maar verspeelt die later weer als hij de loser is. Thóth, die de sterkere personage is, speelt haar rol beter, vooral als besluiteloze vrouw. Helaas is de film veel te lang en gebeurt er te weinig en dempen de score en verbleken de technische uitvoering. Het scenario is van regisseuse Deák en Pál Závada naar de roman van Závada. Het camerawerk is van Gábor Balog.

credits

Regie:
Krisztina Deák, Kriszstina Deák
Cast:
Ildikó Tóth, Viktor Bodó, Mari Csomós, Djoko Rosic, Béla Fesztbaum, Eszter Ónodi, Marián Labuda, Peter Simun, Tünde Majsai-Nyilas, Eszter Timkó, Roman Luknár, Viktor Bodó, Ildikó Tóth
Scenario:
Krisztina Deák
Productie:
György Marosi
Camera:
Gábor Balog
Muziek:
György Selmeczi
Schrijver:
Závada
Jaar:
2000
Genres:
Drama, Historische film
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Hongarije, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Jadviga párnája (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken