Verenigde Staten 1998. Romantiek van Charles Burnett. Met o.a. Halle Berry, Eric Thal, Lynn Whitfield, Carl Lumbly en Michael Warren.

VPRO Cinema

Huidskleur, geld en liefde raken slaags in deze gewaagde tv- film, die meestal in twee delen wordt uitgezonden. Het speelt zich af in 1953 op Martha`s Vineyard, het eilandje van- en voor de rijken in de Atlantische Oceaan, niet ver uit de Amerikaanse oostkust. Alles draait om de opstandige dochter van welgestelde zwarten, die neerkijken op de lagere klasse, de nieuwe rijken en nog donkerder gekleurde lotgenoten. Shelby (Berry) heeft tot nu toe al haar zomervakanties op het chique eilandje doorgebracht bij haar familie, die bestaat uit dokters, advocaten, leraren en professoren. Ze heeft zich verloofd met Meade (Thal), een arme, blanke jazzmusicus, die niet helemaal past in haar welgestelde, behoudende wereldje. De familie ziet het voorgenomen huwelijk niet zitten en is vast van plan om het te boycotten. Shelby`s ouders zijn zelf ook al uit de toon gevallen omdat Corinne (Whitfield) Clark (Warren) getrouwd had om positie en niet uit liefde. Shelby`s blanke grootmoeder (Knight) heeft de laatste veertig jaar besteed om haar nakomelingen door huwelijken steeds blanker te laten worden. Ondertussen komt Shelby`s zus (Williams) thuis met een dokter (Brooks), die naar de zin van de familie een veel te donkere huid heeft en Shelby valt tenslotte op een snel rijk geworden zwarte man (Lumbly). Thal en Berry zijn heel goed, maar de passie tussen hen kan en mag niet oplaaien. Het ironische scenario dat laat zien dat welgestelde zwarten geen haar beter zijn dat hun blanke tegenhangers, is van Lisa Jones naar de roman van Dorothy West. Het camerawerk van Fred Elmes is prachtig.

credits

Regie:
Charles Burnett
Cast:
Halle Berry, Eric Thal, Lynn Whitfield, Carl Lumbly, Michael Warren, Shirley Knight, Cynda Williams, Marianne Jean-Baptiste, Charlayne Woodard, Gabriel Casseus, Peter Francis James, Carl Gordon, Richard Brooks
Productie:
Doro Bachrach, Oprah Winfrey, Kate Forte
Muziek:
Stephen James Taylor
Schrijver:
Dorothy West
Jaar:
1998
Alt. titels:
Wedding, The
Genres:
Romantiek, Drama
Trefwoorden:
Americana, Romantisch drama, Racisme
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen