Verenigd Koninkrijk 2000. Misdaad van Brian Farnham. Met o.a. David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran en Helen Grace.

VPRO Cinema

Weer eens een bewerking van het boek [KL]Thirteen at Dinner[KLE] van Agatha Christie uit 1933. Hercule Poirot (Suchet) maakt kennis met de actrice Jane Wilkinson (Grace) na een voorstelling in de schouwburg. Ze wil hem voorstellen aan haar echtgenoot Lord Edgware (Castle). Ze vraagt Poirot bij hem te bemiddelen om haar een verzoek om echtscheiding in te willigen. Poirot neemt een taxi en zoekt hem op. Hij stelt vast dat de knorrige Lord Edgware allang heeft ingestemd en haar dit schriftelijk heeft medegedeeld. Poirot neemt weer een taxi en vraagt Jane hoe dit zit, waarop zij antwoordt nooit de brief te hebben ontvangen. Een dag na Poirots bezoek is Lord Edgware dood. Zijn butler en secretaris zeggen dat ze rond de tijd van de moord Lady Edgware in huis gezien hebben, maar Jane Wilkinson zat aan een diner met twaalf gasten aan de andere kant van Londen. Inspector James Japp (Jackson) van Scotland Yard werkt samen met de Belgische speurder, want er zijn heel wat lui die als de dader in aanmerking komen. Ze nemen veelvuldig een taxi om Jane Wilkinsons waterdichte alibi lek te prikken. Mooi uitgevoerd, Suchet is geen slechte Poirot, maar desondanks blijft het verhaal je niet echt bij. Het werd eerder verfilmd als LORD EDGWARE DIES in 1934 door Henry Edwards met Austin Trevor in de rol van Hercule Poirot - die letterlijke verfilming is stijfjes, deze is beter, hoewel sommige kijkers zich storen aan de gefakete Brits- Amerikaanse accenten en kleine afwijkingen ten opzichte van het oorspronkelijke boek. Waarschijnlijk is de tv-film AGATHA CHRISTIE'S THIRTEEN AT DINNER uit 1985 van Lou Antonio met Faye Dunaway in de rol van Jane Wilkinson/Lady Edgware en Peter Ustinov als Poirot tot nog toe de beste. Het scenario is van Anthony Horowitz. Het camerawerk is van Chris O'Dell.

credits

Regie:
Brian Farnham
Cast:
David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, Helen Grace, John Castle, Fiona Allen, Dominic Guard, Deborah Cornelius, Hannah Yelland, Tim Steed, Tom Beard, Virginia Denham, Iain Fraser, Janet Hargreaves, Lesley Nightingale, Fenella Woolgar, John Quentin, Jonathan Aris, Mark Brignal, Rory Firth, Christopher Guard, John Hart Dyke, Aliza James, Nicola Michaels
Scenario:
Anthony Horowitz
Productie:
Brian Eastman, Delia Fine, Peter Hider, Kris Slava
Camera:
Chris O'Dell
Muziek:
Christopher Gunning
Jaar:
2000
Alt. titels:
Poirot: Lord Edgware Dies, Hercule Poirot: Lord Edgware Dies, Couteau sur la nuque, Le
Genres:
Misdaad, Mysterie
Trefwoorden:
Detectivefilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen