Frankrijk/Litouwen 1999. Experimenteel van Valdas Navasaitas en Valdas Navasaitis. Met o.a. Donatas Banionis, Richardas Vitkaitas, Albinas Keleris, Tatjana Liutajeva en Rasa Samuolyte.

VPRO Cinema

Het speelfilmdebuut van scenarioschijver-regisseur Navasaitas is teleurstellend en saai. Dat is heel jammer, want er komen heel weinig speelfilms uit de voormalige Baltische Sovjetrepubliek Litauen. Er is nauwelijks sprake van een verhaal. Regisseur Navasaitas laat zijn cameraman Rimvydas Leipus het binnenhof van een flatgebouw observeren, waar we een drinkebroer, zijn gefrustreerde vrouw en een werkloze arbeider, die ook aan de drank is, waarnemen. Verder zien we spelende kinderen in het hof en de dertien-jarige dochter van het echtpaar. De oudere man vertelt aan zijn jongere kameraad dat hij wil emigreren en de jongeman leent hem geld. Dan zien we het levenloze lichaam van de jongeman in een verlaten gebouw hangen. Kennelijk heeft hij zelfmoord gepleegd. De wederopbouw na 84 jaar communisme is pijnlijk en langdurig, maar deze film is deprimerend en inspiratieloos. Het camerawerk is vlekkeloos.

credits

Regie:
Valdas Navasaitas, Valdas Navasaitis
Cast:
Donatas Banionis, Richardas Vitkaitas, Albinas Keleris, Tatjana Liutajeva, Rasa Samuolyte, Pranas Dapshauskas, Jurate Aniulyte, Egle Mikulionyte, Vytautas Serys, Dalia Micheleviciute, Richardas Vitkaitis, Rasa Samuolyte.
Scenario:
Valdas Navasaitis
Productie:
Uljana Kim, Philippe Avril
Camera:
Rimvydas Leipus
Geluid:
Sergej Siniavskij
Art direction:
Jurij Grigorovic
Montage:
Mingaile Murmulaitiene
Jaar:
1999
Alt. titels:
The Courtyard
Genres:
Experimenteel
Trefwoorden:
Experimentele film
Landen:
Frankrijk, Litouwen

op televisie
0 uitzendingen

Kiemas (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken