Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Ierland/Nederland 1998. Drama van Paul Tickell. Met o.a. Darren Healy, Viviana Verveen, Jeff O'Toole, Mark Dunne en Michael McElhatton.

VPRO Cinema

Neal (Healy) wordt uit de gevangenis ontslagen. Hij keert naar huis terug, maar zijn vader (Dunne) die altijd bezopen is, herkent hem niet meer. Zijn moeder (Bradley) is net een lesbische relatie begonnen en kan geen kerel in huis gebruiken. Als Neal zijn vriendin Aisling (Glascott) wil bezoeken, die een koter van hem heeft dat hij nog nooit heeft gezien, maakt ze zo`n stennis dat de politie onmiddellijk ter plekke is. Neals halfzus Nuala (Verveen) laat zich neuken door een van de leden van Neals oude bende en daagt hem daarna zodanig uit dat hij seks met haar wil hebben. In deze samenvatting is het duidelijk dat Neal beter weer achter de tralies kan gaan, want in de vrije wereld is blijkbaar geen plaats voor hem. Hij wordt tenslotte in zijn oude bende meegetrokken en opgezet tot een moord op een drugsdealer. Politieman Hogan (McEllhatton) maakt het tot zijn levenswerk om Neal in te rekenen. Het lijkt allemaal glashelder, maar de film over de wanhopige jeugd in Ierland die niet de kans krijgt om zich aan zijn verstikkende milieu te ontworstelen is een warrig geheel met een onduidelijk scenario van John Edwards en James Mathers. Het camerawerk is van Reinier Van Brummelen. Een interessante mislukking die het als baanbrekende sociale aanklacht over het nihilsme onder de tieners eind jaren 1990 niet zo ver heeft kunnen schoppen als bijvoorbeeld de geslaagde LA HAINE van Mathieu Kassovitz uit 1994 en rake KIDS van Larry Clark uit 1995.

credits

Regie:
Paul Tickell
Cast:
Darren Healy, Viviana Verveen, Jeff O'Toole, Mark Dunne, Michael McElhatton, Mary Murray, Lisa Fleming, Fiona Glascott, Charlotte Bradley, Stuart Dunne, Gavin Kelty, John Conroy, Gerard Kearney, Anton Stafford, Christopher Fitzpatrick, Eithne McGuinness
Scenario:
James Mathers
Productie:
Kees Kasander, Sophie Fiennes
Camera:
Reinier van Brummelen
Muziek:
Attie Blauw, Alen Svetopetric, Aleksandar Radojcic, Nick Adams
Geluid:
Dan Birch
Art direction:
John Hand
Montage:
Chris Wyatt, Catherine Creed
Jaar:
1998
Alt. titels:
Das Film Festival Irland: Dublin Desperados
Genres:
Drama, Thriller
Trefwoorden:
Steden-drama, Sociaal drama
Landen:
Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland

op televisie
0 uitzendingen

Crush Proof (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken