Ierland/​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van Suri Krishnamma. Met o.a. Albert Finney, Tara Fitzgerald, Rufus Sewell, Brenda Fricker en Michael Gambon.

VPRO Cinema

Het verhaal van A Man of No Importance speelt in Dublin van begin jaren zestig. Albert Finney is busconducteur en bewonderaar van Oscar Wilde, een dubbelfunctie die hem verzekert van een vast en altijd dankbaar rijdend publiek. In z'n vrije tijd, en zo nu en dan ook tijdens z'n dienst, is hij toneelregisseur. In 1959 bracht hij met z'n toneelgroepje 'The importance of Being Earnest' op de planken, nu wordt het tijd voor 'Salome' met in de hoofdrol de kersverse en lieftallige buspassagier Adele Rice (Tara Fitzgerald). Michael Gambon, slager Carney in de film, moet koning Herodes spelen. En wie weet wil de jonge, knappe maar artistiek weinig bevlogen buschauffeur Robbie ook wel een rolletje voor z'n rekening nemen. A Man of No Importance is een belevenis, mooi gefilmd, perfect geacteerd, en voorzien van een prettig onwaarschijnlijk verhaal waar je als vanzelf vrolijk en/of melancholiek van wordt.

credits

Regie:
Suri Krishnamma
Cast:
Albert Finney, Tara Fitzgerald, Rufus Sewell, Brenda Fricker, Michael Gambon, Patrick Malahide, Joan O'Hara, Eileen Reid, Jonathan Rhys-Myer, Paul Roe
Scenario:
Barry Devlin
Productie:
Jonathan Cavendish
Camera:
Ashley Rowe
Muziek:
Julian Nott
Jaar:
1994
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Ierland, Verenigd Koninkrijk