Mali 1997. Drama van Adama Drabo. Met o.a. Fanta Bérété, Ramata Drabo, Ibrahim S. Koïta, Maimouna Hélène Diarra en Ténéman Sanogo.

VPRO Cinema

Een traditioneel Malinees volkssprookje, dat een leerzame reis is door de bewogen geschiedenis van de Dogon, een voor niet- Afrikanen onbekende en vreemde stam. Een jonge vrouw, Yam[KA1]en[KA1]e (Bérété), komt door toeval in het bezit van de Albarga, het symbool van de macht en het masker van de lokale geesten. Als gevolg van deze gebeurtenis ontstaat een complete chaos in het Malinese dorpje Yanda. De rollen worden omgekeerd. De vrouwen dragen nu de broek, terwijl van de mannen verwacht wordt dat ze het huishouden doen, wat voor de nodige hilariteit zorgt. De film laat ons kennis maken met de rijke culturele achtergrond van de Dogons en geeft ons een onomwonden blik in hun dagelijkse bestaan. Het resultaat is zeer toegankelijk voor de Europese, Amerikaanse en Aziatische kijker die op een ludieke manier de nodige sociale kritiek opgelepeld krijgt. De titel betekent letterlijk 'kleren maken machtig', een niet al te grote variatie op ons spreekwoord 'kleren maken de man'. Drabo baseerde het scenario op zijn toneelstuk Pouvoir de Pagne. Fraaie fotografie van Lionel Cousin. Een zeldzaam pareltje uit een ons bijna onbekend filmland.

credits

Regie:
Adama Drabo
Cast:
Fanta Bérété, Ramata Drabo, Ibrahim S. Koïta, Maimouna Hélène Diarra, Ténéman Sanogo, Michel Sangaré, Siliki Diabaté, Baco Dagnon
Muziek:
Harouna Barry
Jaar:
1997
Genres:
Drama, Fantasy
Trefwoorden:
Sociaal drama, Satire, Mythen en legenden
Landen:
Mali

op televisie
0 uitzendingen

Taafe Fanga (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken