India/​Duitsland 1925. Drama van Franz Osten, Himansu Rai en Himanshu Rai. Met o.a. Himansu Rai, Seeta Devi, Sarada Ukil, Rani Bala en Profulla Chandra.

VPRO Cinema

De Indiase kroonprins Gautama (Rai) laat zijn schone gemalin Gopa (Devi) en zijn gemakkelijke leventje aan het hof van koning Suddhodhana (Ukil) in de steek om boeddhist te worden nadat hij geconfronteerd was met met een zieke, en iemand die op sterven lag. Deze zwijgende film werd in 1925 op locatie in India gedraaid en is de geschiedenis ingegaan als de eerste Duits- Indiase coproductie. Hij werd in 2001 met fondsen van de Duitse multimediale onderneming KirchMedia in samenwerking met het British Film Institute gerestaureerd en voorzien van muziek die Pierre Oser speciaal voor de film geschreven had. Het scenario is van Niranjan Pal naar een verhaal van Edwin Arnold. Het camerawerk is van Willi Kiermeier en Josef Wirsching. De decors en de tableaux zijn tijdloos en zonder meer fascinerend.

credits

Regie:
Franz Osten, Himansu Rai, Himanshu Rai
Cast:
Himansu Rai, Seeta Devi, Sarada Ukil, Rani Bala, Profulla Chandra, Sunit Mitter, Jagit Mathur, Sundar Rayam, Modhu Bose, Ekambi 'Wilhelm' Tongo, Sita Devi (= Renee Smith), Himanshu Rai
Scenario:
Niranjan Pal
Productie:
Himansu Rai
Camera:
Willi Kiermeier, Josef Wirsching
Muziek:
Pierre Oser
Schrijver:
Edwin Arnold
Jaar:
1925
Alt. titels:
Die Leuchte Asiens, Leuchte Asiens, Die, The light of Asia
Genres:
Drama, Zwijgende film
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
India, Duitsland