België 1998. Familiefilm van Patrice Toye. Met o.a. Aranka Coppens, Sara de Roo, Frank Vercruyssen, Dirk Roofthooft en Joost Wijnant.

VPRO Cinema

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

credits

Regie:
Patrice Toye
Cast:
Aranka Coppens, Sara de Roo, Frank Vercruyssen, Dirk Roofthooft, Joost Wijnant, Adriaan Van Den Hoof, Adriaan van den Hoof, Joost Wijnants, Sara De Roo, Franck Vercruyssen
Scenario:
Patrice Toye
Productie:
Antonino Lombardo
Camera:
Richard van Oosterhout
Muziek:
John Parish
Geluid:
Dirk Bombey
Art direction:
Johan van Essche
Montage:
Ludo Troch
Jaar:
1998
Alt. titels:
Rosie: The Devil in My Head, Rosie - The Devil in my Head
Genres:
Familiefilm, Drama, Romantiek
Trefwoorden:
Tienerfilm, Levenservaring, Sociaal drama, Jeugdfilm
Landen:
België