Frankrijk 1929. Romantiek van Alberto Calvacanti. Met o.a. Pierre Blanchar, Lien Deyers, Charles Boyer, Daniel Mendaille en Marguerite Moreno.

VPRO Cinema

De berooide baron de Sigognac (Blanchar) ontvangt op zijn vervallen manoir in Gascogne (in de Dordogne in het Zuid-Westen van Frankrijk) een theatergroep. Verliefd op het jonge talent Isabelle (Deyers) besluit hij het reizende toneelgezelschap te volgen. Onderweg kan hij bewijzen wat hij waard is als ze worden overvallen door roverhoofdman Agostin (Mendaille) en zijn bende. Als de snel schermende edelman slaat hij de gehele bende van zich af en gaat voortaan door het leven als de onverschrokken held, de legendarische Capitaine Fracasse; in die hoedanigheid was de weg open voor nog veel meer avonturen. Deze zwijgende film kwam uit vlak voordat de geluidsfilm in Europa zijn intrede deed en zo raakte dit werk algauw in het vergeetboek. In 2000 restaureerde Lobster Films in opdracht van de Frans-Duitse cultuurzender ARTE met steun van het Conseil régional d'Aquitaine de film en Michel Portal componeerde er een score bij. Het scenario is van regisseur Cavalcanti en Henry Wulschleger naar een roman van Théophile Gautier. Het camerawerk is van Pierre Benoît en Paul Portier. Een voor cinefielen niet te versmaden werk. Talloze keren herverfilmd. Oorspronkelijke lengte: 2.900 meter.

credits

Regie:
Alberto Calvacanti
Cast:
Pierre Blanchar, Lien Deyers, Charles Boyer, Daniel Mendaille, Marguerite Moreno, Odette Josylla, Marie-Thérèse Vincent, Pola Illéry, Georges Benoît, René Bergeron, Léon Courtois, Armand Numès, Vargas, Paul Velsa de Savoye
Scenario:
Alberto Calvacanti
Productie:
P.J. de Venloo
Camera:
Pierre Benoît
Muziek:
Michel Portal
Schrijver:
Théophile Gautier
Jaar:
1929
Alt. titels:
Capitaine Fracasse, Le
Genres:
Romantiek, Avonturenfilm, Historische film
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Romantisch drama
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Le Capitaine Fracasse (1929) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken