Verenigde Staten 1998. Avonturenfilm van Andrew Grieve. Met o.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, Denis Lawson, Ian McNeice en Andrew Tiernan.

VPRO Cinema

Het tweede verhaal speelt ten tijde van de Britse zeeheld admiraal Horatio Nelson (1758-1805), die de vijandelijke Franse vloot (bij Trafalgar) de grond in boorde, waardoor de zelfgekroonde keizer Napoleon in grote moeilijkheden kwam. De Spanjaarden zijn officieel neutraal, maar in de praktijk hebben ze zich geschaard aan Franse zijde en maken ze het de Engelsen onmogelijk om in de wateren rondom de Straat van Gibraltar zich te bevoorraden. De bemanning van HMS Indefatigable, waarop Hornblower (Gruffudd) dient, begint te grommen omdat hun porties eten gehalveerd worden. Het ziet er naar uit dat ze willen muiten. Nadat er in Oran in Algerije is gebunkerd, blijkt dat er in die havenplaats gevallen van pest waren en wordt de bemanning, die aan land gegaan was, geïsoleerd aan boord van een kleiner oorlogsschip. Hornblower maakt van de gelegenheid gebruik om zich tijdens de quarantaine voor te bereiden op zijn examen als luitenant ter zee. Als hem het mondelinge examen wordt afgenomen, nadert er een in brand gestoken onbemand Spaans schip met de bedoeling de Engelse vloot in lichterlaaie te zetten. Hornblower slaat op tijd alarm en zo wordt erger voorkomen. Hij krijgt uiteraard zijn bevordering. Hoewel de actie in deze aflevering minder woelig is en de verrassing van het eerste deel eraf is, blijft het geheel goed op dreef. Het scenario is gebaseerd op de romans van C.S. Forester. Ook bekend als HORATIO HORNBLOWER: THE FIRE SHIP. Stereo.

credits

Regie:
Andrew Grieve
Cast:
Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, Denis Lawson, Ian McNeice, Andrew Tiernan, Jonathan Coy, Ian McElhinney, Paul Copley, Chris Barnes, Sean Gilder, Simon Sherlock, Colin MacLachlan, Rupert Holliday-Evans, Frank Boyce, Peter Corey, Simon Slater, Frank Rozelaar-Green, Jonathan Aris
Productie:
Andrew Benson, Delia Fine, Vernon Lawrence, Stepan Pojenian
Jaar:
1998
Alt. titels:
Examination for Lieutenant, The, Horatio Hornblower: The Fire Ship, Fire Ship, The
Genres:
Avonturenfilm, Historische film
Trefwoorden:
Avonturenfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen