Frankrijk/België 1998. Komedie van Yvan Le Moine. Met o.a. Jean-Yves Thual, Anita Ekberg, Carlo Colombaioni, Dyna Gauzy en Michel Peyrelon.

VPRO Cinema

Het verhaal is gesitueerd in de jaren 1950. De held is een dwerg, Lucien Lhotte (Thual) die op een advocatenkantoor beledigende brieven voor echtscheidingszaken opstelt om de dossiers dikker en geloofwaardiger te maken. Hij leeft zich uit en compenseert daarmee zijn handicap. Gravin Paola Bendoni (Ekberg), een cli[KA3]ente die zangeres is, wil zich laten scheiden van haar zoveelste echtgenoot, Bob (Chevrier). Lucien wordt haar minnaar, maar in plaats van een echtscheiding legt gravin Paola het weer bij met Bob. Onze lilliputter wurgt daarop zijn ma[KA4]itresse, neemt ontslag en wordt dankzij Isis (Gauzy), een vriendinnetje dat trapezewerkster is, in het circus Urbano aangenomen, dat van haar vader is. Hij zoekt contact met Bob die van de moord verdacht wordt, en vormt met hem een clownsduo, waarmee ze veel succes oogsten. Het scenario van regisseur Le Moine, die daarvoor het korte verhaal van Michel Tournier bewerkte, is verschrikkelijk onwaarschijnlijk. Het had overigens een fraaie, prettig gestoorde en afstandelijke vertelling kunnen worden. In plaats daarvan krijgen we een schools werkje zonder enige verbeelding opgediend, opgesierd met de overbekende lyriek over het circus. Het spel is zwaar en iedereen doet zijn gesticulaties met te veel nadruk. De aanwezigheid van Ekberg, die bekend werd door LA DOLCE VITA uit 1960 van Federico Fellini, maakt deze met stereotiepe personages bevolkte film nog enigszins curieus.

credits

Regie:
Yvan Le Moine
Cast:
Jean-Yves Thual, Anita Ekberg, Carlo Colombaioni, Dyna Gauzy, Michel Peyrelon, Arno Chevrier, Alain Flick, Alexandre von Sivers, Yvette Merlin, Anfré Debaar, Sabrina Leurquin
Scenario:
Yvan Le Moine
Productie:
Yvan Le Moine, Alexandre Heylen, Amadeo Pagani
Camera:
Danny Elsen
Muziek:
Alexis Scheliguine, Daniel Brandt, Alexei Shelegin
Geluid:
Pierre Mertens
Art direction:
Philippe Graff
Montage:
Urszula Lesiak
Jaar:
1998
Alt. titels:
Nain rouge, Le, The Red Dwarf
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie, Circus
Landen:
Frankrijk, België

op televisie
0 uitzendingen

Le nain rouge (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken