Duitsland 2000. Drama van Hans-Christoph Blumenberg. Met o.a. Peter Ustinov, Udo Samel, Lambert Hamel, Rudolf Wessely en Michael Mendl.

VPRO Cinema

Lang docudrama over wat er zich afgespeeld zou hebben hoge politieke kringen in het jaar vóór de val van de Muur van Berlijn in 1989 en hoe de Duitse hereniging een jaar later op 3 oktober 1990 een feit was. Historisch gezien een der belangrijkere gebeurtenissen van de 20ste eeuw. Sommige figuren uit de politiek zijn heel goed gecast, Heesters als Thatcher en Samel als Gorbatsjov, maar Hamel als Kohl en Kowalski als Krenz zijn minder, maar dit is niet afstotend. Het geloofwaardige scenario is van regisseur Blumenberg, die het als een soort thriller heeft geschreven. Het is zoveel mogelijk op de historische feiten gebaseerd dankzij de inbreng van Guido Knopp, die de redactie van deze film voor zijn rekening nam. Knopp geldt als een grote autoriteit op het gebied van moderne Duitse geschiedenis. Drama wordt afgewisseld met veel en lange journaalopnames, wat beslist niet storend is, maar juist verhelderend werkt. De verschillen tussen de rolverdeling en de werkelijke kopstukken uit de geschiedenis is evenwel opvallend. De naïviteit van de Engelsen en hun behoudendheid over gebeurtenissen is verbazingwekkend. De toenmalige Franse president François Mitterand is door Blumenberg en Knopp te flatteus afgeschilderd, want juist Mitterand door zijn gevorderde leeftijd en de geheim gehouden slopende en sluimerende kanker verloor in die tijd zijn grip op de werkelijkheid en toonde te weinig besef voor wat er gebeurde. Dit was aan het begin van de tweede ambtstermijn van Mitterand. Het camerawerk is van Hartmut E. Lange. Wordt meestal in twee delen uitgezonden. Deel één is getiteld AUF DIE STRAßE en deel twee EILIG VATERLAND. Interessant om inzicht te krijgen in de gebeurtenissen.

credits

Regie:
Hans-Christoph Blumenberg
Cast:
Peter Ustinov, Udo Samel, Lambert Hamel, Rudolf Wessely, Michael Mendl, Jean-François Balmer, Nicole Heesters, Rudolf Kowalski, Peter Sodann, Hans Michael Rehberg, Udo Schenk, Stefanie Stappenbeck, Peter Fitz, Ezard Haußman
Scenario:
Hans-Christoph Blumenberg
Productie:
Ulrich Lenze, Guido Knopp
Camera:
Hartmut E. Lange
Muziek:
Nikolaus Glowna
Jaar:
2000
Alt. titels:
Auf die Straße, 1., Eilig Vaterland, 2.
Genres:
Drama, Historische film, Documentaire
Trefwoorden:
Docudrama
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Deutschlandspiel (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken