Duitsland 2000. Komedie van Dagmar Damek. Met o.a. Inge Meysel, Peter Sattmann, Susanne Lothar, Emily Behr en Johanna C. Neuhold.

VPRO Cinema

De 89-jarige veterane Meysel als de hoogbejaarde oma Lotte Hansen, die bij haar zoon Olaf (Sattmann) intrekt. Ze lijdt af en toe aan hevige vergeetachtigheid en in heldere ogenblikken meent zij dat ze het gezin van haar zoon tot last is. Olaf wil er niet van horen om zijn moeder in een bejaardentehuis te laten opnemen. Na een omzwerving en een ongelukje komt oma Hansen in een ziekenhuis terecht, waar ze kennis maakt met Frau Klapproth (Meineke), Frau Perge (Schroth) en Herr Ronnebach (Baas), allemaal oudjes, die het nog best goed doen, maar voor geen goud in een tehuis willen. De oplossing wordt dan gevonden: het kwartet sticht hun eigen onderkomen. Naar de roman van Monika Feth, die evenwel bepaalde clich[KA1]es bevat: de bijzondere band tussen oma en haar kleindochter Vera (Neuhold) die haar grootmoeder telkens uit een benarde situatie tracht te redden, de angst voor het bejaardentehuis, enz. De rol van Meysel is niettemin een tour-de-force. Het camerawerk is van Rainer Gutjahr. De titel slaat op een dagboekje, waarin oma kleindochter Evi vraagt op te tekenen wanneer zij een grauwe dag heeft, waarop alles misgaat, of een heldere dag beleeft, waarop alles blauw is.

credits

Regie:
Dagmar Damek
Cast:
Inge Meysel, Peter Sattmann, Susanne Lothar, Emily Behr, Johanna C. Neuhold, Sebastian Herrmann, Eva Maria Meineke, Barbara Schroth, Balduin Baas, Dietmar König, Ulrich Wiggers, Katrin Pollitt, Louisa Herfert
Camera:
Rainer Gutjahr
Muziek:
Enjott Schneider
Schrijver:
Monika Feth
Jaar:
2000
Alt. titels:
Blauen und grauen Tage, Die
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Die blauen und grauen Tage (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken