Verenigd Koninkrijk/​Japan/​Duitsland 1997. Biografie van Brian Gilbert. Met o.a. Stephen Fry, Jude Law, Vanessa Redgrave, Jennifer Ehle en Gemma Jones.

VPRO Cinema

De film gaat over de belangrijkste periode uit het leven van de grote Ierse schrijver Oscar Wilde (Fry), die leefde van 1854 tot 1900. De film begint op het moment dat hij Dublin in 1883 verlaat om zich in Londen te vestigen. Hij was getrouwd met Constance Lloyd (Ehle) en ze hadden twee kinderen. In de Britse hoofdstad krijgt Wilde eindelijk erkenning voor zijn werk. De rolprent eindigt in 1897 als hij na twee jaar hechtenis ontslagen wordt uit de gevangenis, waarin hij was beland wegens `losbandigheid`. De latente homoseksualiteit van deze gerespecteerde literator en huisvader wordt losgemaakt door de jonge Canadees Robbie Ross (Sheen) en komt tot volledige bloei als hij kennis maakt met de jonge, aantrekkelijke Lord Alfred Douglas (Law). Een verzorgde, ongekunstelde kostuumfilm, waarop de Britten patent lijken te hebben, maar ondanks de uitstekende vertolkingen en de prachtige vormgeving, blijft de film braaf, koel en afstandelijk. Hij haalt nergens het peil van THE TRIALS OF OSCAR WILDE van Ken Hughes uit 1960. Redgrave is heel goed als Speranza, Lady Wilde, de moeder van Oscar Wilde. Julian Mitchell baseerde zijn scenario op de biografie Oscar Wilde van Richard Ellmann. Mooie fotografie van Martin Fuhrer. Dolby Stereo Digital.

credits

Regie:
Brian Gilbert
Cast:
Stephen Fry, Jude Law, Vanessa Redgrave, Jennifer Ehle, Gemma Jones, Tom Wilkinson, Michael Sheen, Judy Parfitt, Zoe Wanamaker
Scenario:
Julian Mitchell, Julien Mitchell
Productie:
Marc Samuelson, Peter Samuelson
Camera:
Martin Fuhrer
Muziek:
Debbie Wiseman
Montage:
Michael Bradsell
Jaar:
1997
Genres:
Biografie, Drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland

waar te zien

on demand

op televisie