Frankrijk 1997. Experimenteel van Chris Marker. Met o.a. Catherine Beikhodja, Nagisa Ôshima, Kenji Tokitsu, Ju'nishi Ushiyama en Shigeaki Kinjo.

VPRO Cinema

Een vrouw, Laura (Beikhodja), een computer en een onzichtbare gesprekspartner. Na de dood van haar man moet Laura het programma van een computerspel, waaraan haar echtgenoot begonnen was, voltooien. Het gaat over de slag om Okinawa, die de Amerikanen tegen de Japanners op 30 juni 1945 (nog tijdens WO II!) leverden. Het spel bestaat uit verschillende niveaus. Laura en haar onzichtbare partner gaan totaal op in het werk. Het eindresultaat is een soort digitale metafoor van het leven, want dat bestaat ook uit verschillende niveaus. Zullen zij erin slagen om Level Five te bereiken? Een zeer vreemde film, waarin slechts [KA1]e[KA1]en actrice verschijnt. De steeds politiek ge[KA3]engageerde Marker trekt natuurlijk een parallel tussen een der zeer bloedige veldslagen uit WO II (110.000 Japanse soldaten, 12.000 Amerikanen en 150.000 burgers lieten het leven) en de hedendaagse samenleving. Hij vatte zijn film op als een semi- documentaire (computerbeelden van een parallel internet vermengd met echte opnames o.a. van Oshima, die de slag meemaakte), waarin hij het bewijs levert dat het onmogelijk is om de geschiedenis geweld aan te doen. Als Laura vraagt hoe het met de gebeurtenissen staat, die het verloop van de geschiedenis bepalen, komt de melding 'Access denied' in beeld en als ze de veldslag wil reconstrueren komt de melding 'Request denied'. Wie vertrouwd is met het cerebrale œuvre van Marker zal probleemloos de dubbele bodems begrijpen. De toevallige toeschouwer zal zeer veel moeite hebben om door te dringen tot Marker's onpeilbare universum. Binnen dit kader mag Belkhodja's spelprestatie best een krachttoer genoemd worden. Marker schreef zelf het scenario en tekende eveneens voor de fotografie, die hij samen met Yves Angelo en Gérard De Battista verrichtte.

credits

Regie:
Chris Marker
Cast:
Catherine Beikhodja, Nagisa Ôshima, Kenji Tokitsu, Ju'nishi Ushiyama, Shigeaki Kinjo, Kenji Tokitsu, Catherine Belkhodja
Scenario:
Chris Marker
Productie:
Chris Marker, Anatole Dauman, Françoise Widhoff
Camera:
Yves Angelo, Gérard de Battista, Chris Marker
Muziek:
Michel Krasna, Michel Krasna
Geluid:
Michel Krasna
Montage:
Chris Marker
Jaar:
1997
Genres:
Experimenteel, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Experimentele film, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Level Five (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken