Verenigd Koninkrijk/​Frankrijk 1995. Drama van Dominique Maillet. Met o.a. Philippe Noiret, Jacques Roman, Manuel Blanc, Michel Aumont en Paulette Dubost.

VPRO Cinema

Deze film is zoiets als turkish-delight voor toneelliefhebbers en hoofdrol Noiret krijgt de kans te laten zien dat hij voordat hij bij de film terecht kwam, een uitstekend toneelspeler was. Victor Derval (Noiret) is de hoofdrol in het theaterstuk uit de titel dat rond 1930 een hit in Parijs is. Hij is een onmogelijke vent, die lak heeft aan de teksten van zijn auteur Romain Coste (Roman) en constant het dialoog aanpast op zijn stemmingen. Op de laatste avond nadat het stuk voor de laatste keer heeft gedraaid, ontmoet hij na de voorstelling in de mist een jonge Hongaarse, Lisa Lanska, die hij een rolletje bezorgt bij een (vroege) geluidsfilm, waarin hij zelf zit. Kort daarop vraagt hij Lisa zijn priv[KA1]esecretaresse te worden en bij hem in te trekken. Zijn opstandige zoon en would-be schrijver Paul (Blanc) is gelijk weg van haar en zo vergaat het iedereen behalve de verbitterde Coste. Lisa keert ook echter het tij, terwijl Paul verscheurd wordt door een tweestrijd of hij zijn vader zal vermoorden of hem zal toejuichen, en zijn liefde voor de literatuur. Het scenario is van Jacques Fieschi, Jerôme Tonnerre, Bernard Minoret en regisseur Maillet. Het camerawerk is van Bernard Lutic. Voor voornoemde liefhebbers, een heerlijke film.

credits

Regie:
Dominique Maillet
Cast:
Philippe Noiret, Jacques Roman, Manuel Blanc, Michel Aumont, Paulette Dubost, Corinne Clery, Ronny Coutteure, Franco Interlenghi, Sacha Briquet, Bernard Lajarrige, Veronika Varga
Scenario:
Jacques Fieschi, Bernard Minoret, Jérôme Tonnerre
Productie:
Jean Gontier
Camera:
Bernard Lutic
Muziek:
Quentin Damammme, Quentin Damamme
Jaar:
1995
Alt. titels:
Roi de Paris, Le, The King of Paris, King of Paris, The
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Frankrijk