Noorwegen 1996. Familiefilm van Vibeke Idsøe. Met o.a. Torbjørn T. Jensen, Benjamin Helstad, Jenny Skavlan, Terje Strømdahl en Caecilie Norby.

VPRO Cinema

Simon (Jensen) die acht is en bij zijn opa op een eilandje voor de Noorse kust woont, heeft weer eens pech. Hij zou met grootvader (Str[KL23]mdahl) een uitstapje maken, maar nu is opa ziek. Grootva is nog altijd heel verdrietig om oma (Norby), die al dertig jaar dood is en die Simon nooit gekend heeft. Oma was jazz-zangeres. Simon voelt zich in de steek gelaten en machteloos. Zijn slimme teddybeer verzint een list: met een toverdrankje uit de chemiedoos maakt hij Simon zo klein als een microbe en zo kan hij doordringen in het lichaam van opa. Hij heeft besloten hem weer beter te maken. Hij ontmoet Karta (Helstad, die in exportversies Mapster genoemd wordt), een witte bloedcel, die zijn gids wordt. Onderweg redden ze Alveola (Skavlan), een knappe rode bloedcel, uit de door nicotine verteerde delen van de longen. Dit drietal ontmoet heel wat tegenstand en moeten aardig wat hindernissen overwinnen, maar ze zijn tot alles bereid om opa te genezen. Het probleem schuilt hem in de stenen uit de titel. Een sympathieke fantasyfilm in de vorm van een avontuurlijke reis door het menselijke lichaam, boeiend voor jong en oud. De inspiratie haalde debuterend regisseuse- scenarioschrijfster, Idsøe die 31 is, duidelijk uit Lewis Caroll's Alice In Wonderland, aangevuld met elementen uit Isaac Asimov's Fantastic Voyage. Met vaart, spanning en een vleugje ironie houden de makers de aandacht van de kleine kijkers vast, terwijl volwassenen zeker niet het gevoel hebben dat ze hun tijd verdoen. Kjell Vassdal verzorgde de fotografie.

credits

Regie:
Vibeke Idsøe
Cast:
Torbjørn T. Jensen, Benjamin Helstad, Jenny Skavlan, Terje Strømdahl, Caecilie Norby, Morten M. Faldaas, Kjersti Holmen, Sigve Bøe, Caecilie Holmen, Harald Ria, Gard B. Eidsvold, Jan Devo Kornstad
Productie:
John M. Jacobsen
Camera:
Kjell Vassdal
Muziek:
Ragnar Bjerkreim
Jaar:
1996
Alt. titels:
Jakten pȧ njurstenen, Jakten pȧ nyrensteinen
Genres:
Familiefilm, Sciencefiction, Fantasy
Trefwoorden:
Kinderfilm, Jeugdfilm, Fantasy, SF-Film
Landen:
Noorwegen

op televisie
0 uitzendingen

Jakten pȧ nyresteinen (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken