Frankrijk/Polen 1997. Oorlogsfilm van Yves Angelo. Met o.a. Fabrice Luchini, André Dussollier, Marie Gillain, Jerzy Radziwilowicz en Yolande Moreau.

VPRO Cinema

Tijdens WO I (1914-18) slaan Magnus (Luchini), een advocaat, en dokter Boyer (Dussollier), de handen ineen om een oud gebouw hoog in de bergen te kopen. Ze restaureren het tot een rusthuis annex luxe hotel dat gelijktijdig kan dienen ter ontspanning en ter genezing. De oorlog is slechts merkbaar omdat er veel gewonden te zien zijn. De gasten hebben alle mogelijke nationaliteiten. Zieken en rustzoekers hebben zich aangemeld onder een valse naam, omdat ze niet willen weten wie ze in werkelijkheid zijn. Achter de luxueuze fa[KA10]cade van de fraai gedecoreerde instelling en de prachtige landschappen gaan echter menselijke drama`s van wanhoop en eenzaamheid schuil. Een redelijk geslaagde satire die zich afspeelt binnen de muren van een herstellingsoord dat een wereldje op zich vormt binnen de grote buitenwereld met kanonnengebulder, dood en verderf. De personages werden raak getypeerd en de situaties zijn uit het leven van toen gegrepen. Regisseur Angelo (LE COLONEL CHABERT) baseerde zich voor zijn scenario op de roman Het laatste hoofdstuk van Knut Hamsun, maar slaagt er niet in diens bittere cynisme dat zich tussen de regels bevindt, in de film om te zetten. Niettemin onderhoudend. Edward Klosinski stond achter de camera.

credits

Regie:
Yves Angelo
Cast:
Fabrice Luchini, André Dussollier, Marie Gillain, Jerzy Radziwilowicz, Yolande Moreau, Emmanuelle Laborit, Redjep Mitrovista, Jacques Boudet, Jean-Pierre Lorit, Krystyna Janda, Laura Betti, Edith Scob, Christer Bladin
Camera:
Edward Klosinski
Jaar:
1997
Alt. titels:
Air si pur, Un
Genres:
Oorlogsfilm, Komedie
Trefwoorden:
Satire, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk, Polen

op televisie
0 uitzendingen

Un air si pur (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken