Duitsland/Italië/Verenigde Staten/Tsjechië 1999. Avonturenfilm van Roger Young. Met o.a. Jeremy Sisto, Jacqueline Bisset, Luca Zingaretti, Debora Messing en Armin Mueller-Stahl.

VPRO Cinema

Jezus (Sisto) is ervan overtuigd dat hij uitverkoren is als de messias en ondergaat in de woestijn de beproevingen van Satan (Krabb[KA1]e), waar hij gelouterd vandaan komt. Ondertussen groeit in Jerusalem zijn aanhang zonder dat hij hieraan wat hoeft te doen. Jezus wekt buiten zijn schuld afgunst bij de farizee[KA3]ers en schriftgeleerden; hij vormt een politiek gevaar voor de Romeinse bezetter. Tenslotte verraadt een van zijn discipelen, Judas (Lockyer) hem voor twintig zilverlingen. Jezus wordt gekruisigd, maar de Romeinen en de priesters die tegen hem waren, beseften niet dat deze martelaar, ook na zijn executie, een gigantische schare van volgelingen zou ontketenen tot in lengte van dagen. Weer een uitstekende bijbelverfilming, die nu het Nieuwe Testament vulgariseert, maar absoluut onvergelijkbaar is met de omstreden, maar onvergankelijke film THE LAST TEMPTATION OF CHRIST van Martin Scorcese uit 1988, de Oscarwinnaar, die Jezus als een echt mens met zwakke en sterke zijden portretteert, en die wij de beste vinden. De spelprestaties in deze rolprent zijn onberispelijk. Het scenario is van regisseur Young, die met deze film al vier bijbelverfilmingen heeft gemaakt, en Suzette Couture. Het camerawerk is van Raffaele Mertes, die zo`n beetje de vaste man van deze reeks is. De productie kostte twintig miljoen dollar (ongeveer evenveel euro's), hetgeen naar Europese maatstaven fors is, maar nog altijd bescheiden in Amerikaanse ogen. Het geld werd moeiteloos opgebracht uit de kijkgelden van de Europese belastingbetaler en via europese omroepen. Grotendeels gefilmd in Marokko.

credits

Regie:
Roger Young
Cast:
Jeremy Sisto, Jacqueline Bisset, Luca Zingaretti, Debora Messing, Armin Mueller-Stahl, Gary Oldman, Christian Kohlund, Luca Barbareschi, David O'Hara, Tom Lockyer, Gabriella Pession, Claudio Amendola, Sebastian Knapp, Peter Gevissen, Elena Sophia Ricci, G.W. Bailey, Jeroen Krabbé
Scenario:
Roger Young
Productie:
Paolo Piria, Russell Kagan, Lorenzo Minoli, Judd Parkin
Camera:
Raffaele Mertes
Muziek:
Patrick Williams
Jaar:
1999
Alt. titels:
Bible: Jesus, The
Genres:
Avonturenfilm
Trefwoorden:
Bijbelse film, Serie, Spektakel, Televisiefilm
Landen:
Duitsland, Italië, Verenigde Staten, Tsjechië

op televisie
0 uitzendingen

The Bible: Jesus (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken