Egypte/Frankrijk 1997. Historische film van Youssef Chahine. Met o.a. Nour El Chérif, Laila Eloui, Khaled Nabawy, Mohamed Mounir en Safia El Emary.

VPRO Cinema

Aan het begin van de late middeleeuwen, in de twaalfde eeuw om precies te zijn, wordt in Languedoc in Frankrijk een man verbrand op de brandstapel omdat hij werken van de Arabische vrijdenker-dokter-filosoof Averroes (El Ch[KA1]erif) in het Frans vertaalde. Zijn zoon verlaat daarop Frankrijk en begeeft zich op weg naar Cordoba in Andalusi[KA3]e in Spanje, waar Averroes woont en leeft. De ontmoeting stort hem in een groot avontuur. De Moren hebben het voor het zeggen en een kalief (Hemeida) heerst over Cordoba. Zijn zoons Nasser (El Nabaoui) en Abdallah (Salama) behoren tot de discipelen van Averroes. Abdallah is een losbol die een zigeunermeisje (Eloui) in verwachting heeft gemaakt, terwijl Nasser bedachtzaam is. Ondertussen wil de emir van een sekte (Idris) de godsdienst voor zijn eigen machtsdoeleinden inzetten en zo ontbrandt er een strijd tussen de emir en de kalief, waarvan Averroes het slachtoffer wordt, want zijn boeken worden verboden en moeten verbrand. Zijn leerlingen echter redden wat ze redden kunnen en brengen de geschriften in Egypte in veiligheid. Ze kennen zijn filosofie zo goed dat ze zijn ideeën uit het hoofd kunnen neerpennen. De boodschap van de film is dat de geest vrij is en het woord gevleugeld, zodat ze niet onderdrukt kunnen worden. In korte trekken is dit de inhoud van de film die gepresenteerd wordt als een groot bont spektakel, dat afgewisseld wordt met zang en dans, liefde, trouw, geboorte en rouw. Een westerse kijker weet aanvankelijk niet wat over hem heen komt omdat hij de grootste moeite heeft om de vele personages te onderscheiden, maar als hij er eenmaal in zit, valt het wel te volgen. Naar Chahine maatstaven niet eens verschrikkelijk lang en wellicht het best te vergelijken met een bonte Hollywood-bijbelfilm à la Cecil B. DeMille in de vorm van een muzikale komedie. Gedraaid op locatie in Syrië, Libanon en Egypte. Chahine is een moedig man, die geen blad voor zijn mond neemt om het fundamentalisme te laken - voor zijn contreien een zeer gewaagde zaak. Het scenario is van Khaled Youssef en grootmeester Chahine. Het camerawerk is van Mohsen Nasr.

credits

Regie:
Youssef Chahine
Cast:
Nour El Chérif, Laila Eloui, Khaled Nabawy, Mohamed Mounir, Safia El Emary, Mahmoud Hémeida, Seif Abdel Rahman, Ahmed Fouad Sélim, Régina, Magdi Idris, Ahmed Moukhtar, Chérifa Maher, Fayek Azzab, Hassan El Adl, Hani Salama, Mahmoud Hemeida, Nour El Cherif, Mahmoud Hémeida, Nour El Chérif
Scenario:
Khaled Youssef, Youssef Chahine
Productie:
Humbert Balsan, Gabriel Khoury
Camera:
Mohsen Nasr
Muziek:
Kamal El Tawil, Yohia El Mougy
Art direction:
Hamed Hemdane
Montage:
Rachida Abdel Salam
Jaar:
1997
Alt. titels:
Massir, Al, Le destin, Destin, Le, El massir - Das Schicksal, Maseer, El, Destiny, Ciné-club: Al Massir
Genres:
Historische film, Biografie
Trefwoorden:
Kroniek
Landen:
Egypte, Frankrijk

op televisie

0 uitzendingen

Al massir (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken