Verenigd Koninkrijk/Tsjechië/Frankrijk 1996. Komedie van Jan Sverák. Met o.a. Andrej Chalimon, Ondrez Vetchý, Stella Sázvorková, Ladislav Smoljak en Irina Livanová.

VPRO Cinema

Praag 1989, aan de vooravond van de Fluwelen Revolutie. De vijftiger Frantisek Louka (Zdenek Sv[KA1]er[KA1]ak) is een getalenteerde cellist die bij het Tsjechische staatsorkest speelde tot hij in aanvaring kwam met de communistische gezagdragers. Sindsdien verdient hij nauwelijks het zout in de pap, en speelt op begrafenissen. Om een auto te kunnen kopen gaat hij een schijnhuwelijk aan met een jonge Russische, die papieren nodig heeft. Zodra het huwelijk gesloten is, verdwijnt de vrouw naar Duitsland. Louka krijgt opnieuw problemen met het gezag. Tot overmaat van ramp staat op een dag een huilend ventje voor de deur. Het is Kolya (Chalimon), het zoontje van zijn 'echtgenote'. Een tragisch, komisch, maar diep menselijk drama, dat op een politieke satirische leest geschoeid is. Rond de twee centrale personages evolueren een hele reeks onvergetelijke types. Zowel de bokkige oude man als het kind stelen het hart van de toeschouwer. De vader van de regisseur neemt niet alleen de hoofdrol voor zijn rekening, maar hij schreef ook het ironische scenario naar een verhaal van Pavel Taussig. Het camerawerk is van Vladimir Smutny. De film kreeg zowel de Oscar als de Golden Globe voor de Beste Buitenlandse Film in 1997.

credits

Regie:
Jan Sverák
Cast:
Andrej Chalimon, Ondrez Vetchý, Stella Sázvorková, Ladislav Smoljak, Irina Livanová, Lilian Mankiná, Libuse Safránková, Zdenek Sverák
Scenario:
Zdenek Sverák, Pavel Taussig
Productie:
Jan Sverák, Eric Abraham
Camera:
Vladimír Smutný
Muziek:
Ondrej Soukup
Montage:
Alois Fisárek
Schrijver:
Pavel Taussig
Jaar:
1996
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Kolya (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken