USSR 1957. Drama van Boris Barnet en Kostantin Youdine. Met o.a. S. Tcheckan, A. Mikhaïlov, A. Soloviov, B. Petker en I. Arepina.

VPRO Cinema

Ivan Poddoubni (Tcheckan) en Anatoli Dourov (Mikhaïlov) vervullen in Odessa een lang gekoesterde wens: bij het circus komen. Ivan wordt worstelaar en dankzij de directeur van het circus wordt hij de onbetwiste kampioen van tsaristisch Rusland en een magneet, die het publiek binnen trekt. Anatoli wordt clown en doet een succesnummer met varkens. Het tweetal wordt vrienden en is in het 19e eeuwse Rusland algauw een legende. Ivan wordt verliefd op een knappe trapezewerkster, maar zij sterft tijdens een voorstelling en Anatoli wordt zwaar ziek. Regisseur Barnet, die vanaf het vroege uur van de Sovjetunie films draaide en met de regimes meewaaide om te overleven, heeft een veel te gedetailleerd portret willen geven van het dagelijkse leven in het circus, waardoor de film saai is geworden, maar van bepaalde onderdelen krijgt men evenwel een zeer goed beeld. De productie van de film was nogal omstandelijk en regisseur Youdine, van wie het idee oorspronkelijk was, moest de regie in handen geven aan Barnet. Het melancholische scenario is van N. Pogodine. De fotografie is van S. Poulouïanov. Al met al een behoorlijk tamme film, die door jong en oud bekeken kan worden.

credits

Regie:
Boris Barnet, Kostantin Youdine
Cast:
S. Tcheckan, A. Mikhaïlov, A. Soloviov, B. Petker, I. Arepina, G. Vitsiner, K. Ichatova, G. Abrikossov, L. Toptchiev, G. Chpiguel
Scenario:
N. Pogodine
Camera:
S. Poulouïanov
Muziek:
I. Birukov
Jaar:
1957
Alt. titels:
Borez i kloun
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Circus
Landen:
USSR