Verenigd Koninkrijk 1996. Biografie van Herbert Wise. Met o.a. Derek Jacobi, Alun Armstrong, Blake Ritson, William Mannering en Prunella Scales.

VPRO Cinema

Drama over Alan Turing, een geniale wiskundige die in de Tweede Wereldoorlog als code breaker voor de Britse Inlichtingendienst werkte en daarna wegens zijn openlijk beleden homoseksualiteit in de problemen raakte. Op persoonlijke voorspraak van Churchill kreeg Alan Turing alle middelen ter beschikking voor de ontwikkeling van de eerste computer die in staat was de Enigma-codes van de Duitsers te kraken. De film beslaat twee tijdsperioden: de Tweede Wereldoorlog en Engeland gedurende de jaren vijftig. In het tweede gedeelte wordt Turing voor het gerecht gesleept naar aanleiding van zijn openlijk beleden homoseksualiteit. De film eindigt op het Griekse Corfu waar Turing verliefd wordt op een jongen en zich uiteindelijk van het leven berooft.

credits

Regie:
Herbert Wise
Cast:
Derek Jacobi, Alun Armstrong, Blake Ritson, William Mannering, Prunella Scales, Harold Pinter, Julian Kerridge, Richard Johnson, Amanda Root
Scenario:
Hugh Whitemore
Productie:
Jack Emery
Camera:
Robin Vidgeon
Montage:
Laurence Méry-Clark
Schrijver:
Andrew Hodges
Jaar:
1996
Genres:
Biografie, Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Spionage, Televisiefilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

Breaking the Code (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken