Tsjechoslowakije 1975. Drama van Karel Kachyna. Met o.a. Karel Chromík, Marie Málková, Petr Čepek, Jana Hláváčková en Vilém Pfeifer.

VPRO Cinema

De Grote Depressie trof Midden-Europa net zo hard als West- Europa of de V.S. Josef Jurica (Chrom[KA1]ik) raakt in 1932 werkloos en keert met vrouw en kind van de grote stad terug naar het platteland naar de boerderij van zijn ouders. Zijn broer Vendel ([KA5]Cepek) bekijkt hen niet alleen als uitvreters, maar ook als een potentieel gevaar voor de aan hem beloofde erfenis, want Josef is een harde werker en hij een drinkebroer. Als een verzekeringsagent een brandverzekering wil slijten, krijgt Vendel een ideetje: de dorpsgek Ondrys (Hru[KA5]sinsk[KA1]y jr.) staat bekend als pyromaan. De misdaad loont echter niet, maar voordat het zo ver is, hebben we kennis gemaakt met een reeks dramatische gebeurtenissen. Het gedateerde sociale drama van Kachy[KA5]na wordt gekenmerkt door het pakkende realisme uit de voormalige communistische arbeidersstaat Tsjecho-Slowakije. Wie de onwerkelijke kantjes wegdenkt, heeft te maken met een interessante film, die natuurlijk niet tegen oudere (GRAPES OF WRATH) of moderne films over een dergelijk onderwerp op kan. Voor cinefielen nog altijd de moeite waard. Het scenario is van Josef Vaculik en Jan Matejovsky, die de roman van Petr Jilemnicky bewerkten. Het camerawerk is van Jíři Macak.

credits

Regie:
Karel Kachyna
Cast:
Karel Chromík, Marie Málková, Petr Čepek, Jana Hláváčková, Vilém Pfeifer, Mária Mackovičová, Rudolf Hrušinský jr., Katka Zatovicová, Petr Přivoznik
Scenario:
Josef Vaculik
Camera:
Jíři Macak
Muziek:
Zdenek Liska
Jaar:
1975
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Tsjechoslowakije

op televisie
0 uitzendingen

Skaredá dedina (1975) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken