Frankrijk/Portugal 1995. Drama van Manoel de Oliveira. Met o.a. Catherine Deneuve, John Malkovich, Luís Miguel Cintra, Leonor Silveira en Duarte D'Almeida.

VPRO Cinema

De Amerikaanse professor in de letteren Michael Padovic (Malkovich) werkt in Parijs aan een theorie dat William Shakespeare in werkelijkheid een Spaanse jood geweest zou zijn, die door de Inquisitie werd vervolgd. In het kader van zijn onderzoek moet hij daarvoor naar het klooster van Arrabida in Portugal. Hij besluit zich te laten vergezellen door zijn vrouw H[KA1]el[KA2]ene (Deneuve), een voor haar leeftijd zeer mooie verschijning. Ze worden door Baltar (Cintra) ontvangen, die het klooster onder zijn beheer heeft. Baltar gaat onmiddellijk voor de aantrekkelijke H[KA1]el[KA1]ene door de knie[KA3]en, terwijl Michael in de stoffige boeken van de bibliotheek duikt. Om Michael af te leiden, geeft Baltar Michael een jonge, schone assistente, Piedale (Silveira). Wat dan verder volgt is een Faustiaanse allegorie over goed en kwaad. De 87-jarige De Oliveira geldt als een ontoegankelijke literaire filmer en deze film wordt als zijn meest doorgrondelijke werk beschouwd, maar het is [KA1]e[KA1]en cerebraal festijn zonder actie of gewoon drama. Het scenario is van De Oliveira zelf naar een idee van Agustina Bessa-Lu[KA1]is, dat ontstond tijdens een telefoongesprek. Deneuve is mooi en genietbaar, maar ondanks het feit dat zij er op stond met De Oliveira te willen werken in een film vol Bu[KA6]nuel-achtige symboliek, is zij met haar rol niet de drijvende kracht. Malkovich past beter in het decor, maar de film is en blijft De Oliveira. Passende fotografie van M[KA1]ario Barroso en gedraaid voor een bescheiden budget van (vijf-en-een- half miljoen dollar, ca vijf miljoen Euro). Filmkunst, die uitsluitend voor cinefiele kaviaareters geschikt is.

credits

Regie:
Manoel de Oliveira
Cast:
Catherine Deneuve, John Malkovich, Luís Miguel Cintra, Leonor Silveira, Duarte D'Almeida, Heloísa Miranda, Gilberto Gonçalves, Heloisa Miranda, Duarte Almeida, Luis Miguel Cintra
Scenario:
Manoel de Oliveira
Productie:
Paulo Branco
Camera:
Mário Barroso
Muziek:
Igor Stravinsky, Sofia Gubaidulina
Geluid:
Jean-Paul Mugel
Montage:
Manoel de Oliveira, Valérie Loiseleux
Schrijver:
Agustina Bessa-Luís
Jaar:
1995
Alt. titels:
Convento, O, Le couvent, Couvent, Le, The Convent
Genres:
Drama
Landen:
Frankrijk, Portugal

op televisie
0 uitzendingen

O convento (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken