Duitsland/Oostenrijk 1996. Experimenteel van Michael Kreihsl. Met o.a. Johannes Silberschneider, Ela Piplits, Ulrich Tukur, Wolfgang Hübsch en Elzbieta Czyzewska.

VPRO Cinema

Een eigenzinnige interpretatie van de gedichten en verhalen van de vergeten Russische avantgarde dichter Daniil Charms, die tot een dadaïstische kunstenaarsgroep behoorde en in 1942 in een gevangenis is overleden. Pas in de jaren zeventig werden zijn teksten herontdekt. Uit verschillende fragmenten van zijn werk heeft de Oostenrijkse regisseur Michael Kreihsl een portret vol absurde en macabere humor gecomponeerd. Charms Zwischenfälle bestaat uit een serie surrealistische gebeurtenissen rond de arme schrijver Daniil Juvacev (de echte naam van Charms). De schrijver Juvacev heeft bijna geen geld meer. Voor zijn woningdeur op de gang slaapt sinds enige tijd een dakloze. Juvacev gooit heet water over zijn gezicht en gooit hem de deur uit. De huismeester stopt boter in zijn mond en gaat haar verkopen. De vrouw van de professor lokt Juvacev in haar woning en laat hem haar kousen zien. De professor geeft op school een lezing over een vis, eigenlijk over de mens Patrulev, preciezer: over diens dochter. Twee van de Heilige Drie Koningen doorzoeken Juvacevs kamer en nemen geschriften mee. De professor wordt voor een proef door de vrouwelijke arts vergiftigd - Juvacev door ambtenaren in elkaar geslagen - de echtgenote van de professor krijgt een pakje met de urn van haar man bezorgd. De dakloze trekt in Juvacevs kamer. Uit Op het Filmfestival Berlijn 1996 werd de film bekroond met de 'Caligari Filmprijs'.

credits

Regie:
Michael Kreihsl
Cast:
Johannes Silberschneider, Ela Piplits, Ulrich Tukur, Wolfgang Hübsch, Elzbieta Czyzewska, Justus Neumann, Roswitha Soukup
Scenario:
Michael Kreihsl
Productie:
Veit Heiduschka
Camera:
Oliver Bokelberg
Muziek:
Otmar Klein
Montage:
Andrea Wagner
Jaar:
1996
Genres:
Experimenteel, Komedie
Trefwoorden:
Kunst, Zwarte komedie
Landen:
Duitsland, Oostenrijk

op televisie
0 uitzendingen

Charms Zwischenfälle (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken