Nederland 1997. Thriller van Theo van Gogh. Met o.a. Marlies Heuer, Esgo Heil, Miodrag Milojevic, Maarten van Rossum en Carol van Herwijnen.

VPRO Cinema

Een Koerdische asielzoeker die dichter is en lid zou zijn van het Koerdisch Marxistisch Leninistisch Front, ontkomt in Nederland niet aan de lange arm van de Turkse regering, die een verzoek tot uitlevering indient, omdat hij twee Turkse soldaten zou hebben doodgeschoten. De praktisch ingestelde Hollanders vrezen onrust onder de Turkse gemeenschappen in de Nederlandse steden en besluiten dat de BVD de jacht op hem moet openen. De Nederlandse geheimedienst schuwt geen wederrechtelijke middelen en aarzelt geen moment om ook zijn asielzoekers-advocate onder druk te zetten en af te luisteren. Van Gogh stelt typische Nederlandse toestanden aan de kaak, waarmee overigens in andere Europese landen niet anders wordt omgesprongen, maar hij beantwoordt de vraag hoe de overheid het kaf van het koren moet scheiden in het geheel niet. Geproduceerd met geld van de publieke (tv-)omroepen en uitgezonden in het kader van een serie films met het thema [KL]De greep van de staat[KLE]. Nadat de discussie over het al dan niet lauweren van een tv-film in Utrecht was wegge[KA3]ebd, werd deze film in 1997 bekroond met het Gouden Kalf (bij gebrek aan beter). Scenario van Tomas Ross.

credits

Regie:
Theo van Gogh
Cast:
Marlies Heuer, Esgo Heil, Miodrag Milojevic, Maarten van Rossum, Carol van Herwijnen, Cas Enklaar, Raoul Heertje, Thomas Acda, Ergun Simsek, Yoka Berretty, Dino van Essen, Tirtza van Ments
Scenario:
Tomas Ross
Productie:
Mardou Jacobs, Jan Rutger Achterberg
Camera:
Tom Erisman
Geluid:
Gusta van Eijk
Art direction:
Ruud van Dijk
Montage:
Ot Louw
Jaar:
1997
Genres:
Thriller, Drama
Trefwoorden:
Politieke thriller, Sociaal drama, Televisiefilm
Landen:
Nederland

op televisie
0 uitzendingen

In het belang van de staat (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken