Italië/Frankrijk 1996. Drama van Mimmo Calopresti. Met o.a. Nanni Moretti, Valeria Milillo, Roberto De Francesco, Marina Confalone en Simona Caramelli.

VPRO Cinema

Alberto Sajevo (Moretti), professor in Turijn, ontmoet per toeval Lisa Venturi (Bruni-Tedeschi), de vrouw die twaalf jaar ervoor gepoogd had hem te doden. Hij herkent haar onmiddellijk, zij niet. Zij wil haar verleden als terroriste vergeten en doet zich voor als administratief medewerkster op een kantoor. Hij is echter vastbesloten uit te zoeken waarom ze juist op hem een aanslag pleegde. Hij probeert haar als een onbekende het hof te maken, waarop zij pretendeert het te geloven, maar als Alberto de waarheid boven tafel brengt, geeft ze haar halve vrijheid op en trekt zij zich terug in haar cel. Ze bevindt zich in een eindeloos conflict en zucht onder de zware last van haar jeugdzonden, waarvan zij toen de consequenties niet kon overzien. Alberto koestert nog immer een wrok en begrijpt niet waarom de beweging van toen zo kon dwalen. Toch is er tussen beiden een band ontstaan en heeft bij hen een verandering teweeg gebracht die ze niet goed kunnen verklaren, maar waardoor ze zich verplicht voelen met elkaar te blijven communiceren. Het scenario van Calopresti, Heidrun Schleef en Franceso Bruni is intelligent, geloofwaardig en weigert een gemakkelijke oplossing te kiezen. Het spel is behoorlijk goed en Calopresti's regiedebuut is lovenswaardig. Wie plaats en tijd van deze Italiaanse turbulente tijden uit de jaren 1970 niet kent, begrijpt van de film heel weinig en heeft de neiging hem vaag te vinden en meent dat de film met twee sterren minder gewaardeerd had moeten worden. Het camerawerk van Alessandro Pesci is dik in orde - daarover zijn alle partijen het eens.

credits

Regie:
Mimmo Calopresti
Cast:
Nanni Moretti, Valeria Milillo, Roberto De Francesco, Marina Confalone, Simona Caramelli, Paolo De Vita, Francesca Antonelli, Rossana Mortara, Antonio Petrocelli, Orsetta De Rossi, Nello Mascia, Valeria Bruni Tedeschi
Scenario:
Heidrun Schleef, Mimmo Calopresti, Francesco Bruni
Productie:
ARTE France Cinéma, Banfilm, Sacher Films, Angelo Barbagallo, Nella Banfi, Nanni Moretti
Camera:
Alessandro Pesci
Muziek:
Franco Piersanti
Montage:
Claudio Cormio
Jaar:
1996
Alt. titels:
Seconda volta, La, L'écran témoin: La seconde fois
Genres:
Drama, Komedie
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Politiek
Landen:
Italië, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

La seconda volta (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken