Rusland/Frankrijk 1996. Oorlogsfilm van Sergey Bodrov. Met o.a. Oleg Menshikov, Djemal Sikharulidze, Susanna Mekhralieva, Sergey Bodrov Jr. en Alexander Burejev.

VPRO Cinema

Tijdens de gewelddadige strijd tussen Rusland en Tsjetsjenië worden twee Russische soldaten gevangen genomen door Tsjetsjeense opstandelingen. De dorpsbewoners eisen de dood van de twee, maar het dorpshoofd wil hen als ruilmiddel gebruiken. De situatie wordt ingewikkelder wanneer de Russen eigenlijk best vriendelijk en toeschietelijk blijken. Regisseur Bodrov laat middels een simpel verhaal, geïnspireerd op een novelle van Tolstoi, zien dat oorlog niet alleen een politiek spel is maar vooral door individuele beslissingen van gewone mensen wordt gevoed. Tijdens de opnamen van dit drama, waarin zelfs de twee Russen (mooie rollen van Oleg Menshikov en Bodrov jr, zoon van de regisseur) aanvankelijk met elkaar kiften, werd de filmploeg tijdelijk gegijzeld door de guerillas die juist als beschermers van de set dienden op te treden. Toch is de film uiteindelijk voorzichtig hoopgevend. Kavkazskij plennik werd op diverse internationale filmfestivals onderscheiden en kreeg een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film. Bodrov maakte vervolgens zijn volgende film, Running free, in de VS. (RdL/VPRO Gids)

credits

Regie:
Sergey Bodrov
Cast:
Oleg Menshikov, Djemal Sikharulidze, Susanna Mekhralieva, Sergey Bodrov Jr., Alexander Burejev, Alexei Zharkov, Valentina Fedotova
Scenario:
Arif Aliev, Sergey Bodrov
Productie:
Sergey Bodrov, Boris Giller
Muziek:
Leonid Desyatnikov
Schrijver:
Lev Tolstoj
Jaar:
1996
Alt. titels:
Prisoner of the Mountains
Genres:
Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Rusland, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Kavkazskiy plennik (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken