Duitsland/Oostenrijk 1996. Thriller van Dieter Wedel. Met o.a. Mario Adorf, Stefan Kurt, Heinz Hoenig, Heiner Lauterbach en Jennifer Nitsch.

VPRO Cinema

Otto T[KA3]otter, een politieman wordt neergeschoten. Charly Held (Kurt), de collega van de vermoorde smeris, verdenkt in eerste instantie de ondernemer Jan Herzog (Adorf) uit Frankfurt, die zich uit het plaatselijke rosse milieu heeft `opgewerkt` tot onroerendgoed-gigant. Hij beweegt zich in de hoogste kringen en voelt zich beschermd. Hauptkommissar Held gaat undercover en doet zich voor als een voormalig lid van de stasi tot ongenoegen van zijn vrouw Anneliese (Stemberger) een drukke huissloof en lerares. Held wint het vertrouwen van Herzog en wordt zelfs ingewijd in diens criminele activiteiten. Held komt erachter dat er bij zijn collega`s bij de politie een verrader zit. Het vertrouwen dat Herzog in hem stelt, is zo groot dat hij Held zelfs als zijn troonopvolger wil zien. Tgen het einde worden uiteraard de puntjes aardig op de i`s gezet (maar lang niet alle) in deze lange saga over Duitsland dat in de wurggreep zit van de maffia. Dit vijfdelige epos, gedraaid door bekend en gereputeerd auteur-regisseur Wedel onder het motto 'niet zeuren, maar aanpakken', kostte zestien miljoen DM, geen peuleschil, maar je merkt de financiële inspanningen aan de zorg voor de details en de vaak indrukwekkende locaties. Lijkt wel op het lichaam van Adorf geschreven. Maranow is pathetisch als het zangeresje en minnares van Adorf, Lauterbach als Gehlen is de onbetrouwbare rechterhand van Adorf en zijn vriendin Nitsch als Barbara een mooie, chique blonde mannenverslindster die slechts uit is op geld en macht. Sympathiek is Hoenig als chauffeur en bodyguard van Held, de ex-politieman King. Muziek van Michael Landau en camerawerk van Edward Klosinski. Werd een tv-serie, waarvoor in 1997 dertien nieuwe delen gemaakt werden.

credits

Regie:
Dieter Wedel
Cast:
Mario Adorf, Stefan Kurt, Heinz Hoenig, Heiner Lauterbach, Jennifer Nitsch, Maja Maranow, Julia Stemberger, Günter Strack, Florian Martens, Christine Reinhart, Alexander Radszun, Hans Häckermann, Constanze Engelbrecht, Hansjörg Assmann, Calude-Oliver Rudolph, Henry Hübchen, Guiseppe Pambieri, Michael Mendl, Axel Milberg, Jürgen Hentsch, Armin Ronde, Michael Wittenborn
Muziek:
Michael Landau, Wolfgang Hammerschmid
Jaar:
1996
Alt. titels:
Schattenmann, Der, Mitten unter uns (1), Janus (2), Cham[KA3]aleon (3), Das, Lautlose Gesch[KA3]afte (4), Kopfj[KA3]ager (5)
Genres:
Thriller, Drama
Trefwoorden:
Tragedie
Landen:
Duitsland, Oostenrijk

op televisie

0 uitzendingen

Der Schattenmann (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken