USSR 1976. Familiefilm van Boris Rytsarev. Met o.a. Andrej Podoshan, Innokenti Smoktunovski, Alisa Freindlich, Irina Malysheva en Irina Jurevitsh.

VPRO Cinema

De koning en de koningin zoeken een gemalin voor hun zoon, de kroonprins. Daartoe hangen ze een proclamatie aan de slotmuur. Tijdens een hevig onweer vraagt een jong meisje of ze mag schuilen. Ze beweert een prinses te zijn, maar ze wordt niet geloofd. Daarop moet de kroonprins het ganse land door om een geschikte bruid te vinden, maar de prinsessen die hij ontmoet, zijn te lui of te dom. Hij komt het prinsesje weer tegen, waarvan men niet geloofde dat zij van koninklijke bloede was. Nu moet ze het bewijzen: slapen op twintig matrassen, waaronder een erwt ligt. De volgende morgen zegt ze dat ze slecht geslapen heeft. Ze gingen trouwen en als ze nog niet dood zijn dan leven ze nog steeds lang en gelukkig. Aanwezigheid van trollen en andere mythologische figuren, de advertentie bij het slot en de prins die er op uit moet, maken het een typische, maar nog steeds genietbare sovjetbewerking van het bekende sprookje van Hans Christian Andersen De prinses op de erwt. Het scenario is van Felix Mironer. Het camerawerk was in handen van Vatshelav Yegorov en Alexander Matshilski.

credits

Regie:
Boris Rytsarev
Cast:
Andrej Podoshan, Innokenti Smoktunovski, Alisa Freindlich, Irina Malysheva, Irina Jurevitsh, Marina Livanova, Svetlana Orlova, J. Tshkulev, A. Kaljagin, J. Kvasha, W. Karijanov
Scenario:
Felix Mironer
Muziek:
Antonio Vivaldi
Jaar:
1976
Alt. titels:
Prinzessin gesucht
Genres:
Familiefilm, Fantasy, Jeugdfilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Sprookje
Landen:
USSR