Frankrijk 1995. Romantiek van Benoît Barbier. Met o.a. Sami Frey, Caroline Silhol, Pierre Richard, Mathieu Carrière en François Marthouret.

VPRO Cinema

In 1629 raakt ridder Nathan Le Cerf (Frey) vrouw en kinderen kwijt door de builenpest. In de buurt van Toulouse sluit hij zich aan bij graaf Anchire (Carri[KA2]ere) om aan diens zijde tegen Italiaanse rijkjes en steden te vechten. Anchire is verslingerd aan het kaartspel, maar een slechte verliezer. Als hij een geringe som kwijtraakt, geeft hij Nathan opdracht zijn overwinnaar uit te dagen voor een duel en hem te doden, terwijl hij donders goed weet dat de Franse koning Lodewijk de Dertiende duelleren verboden heeft en wie er zich schuldig aan maakt, laat onthoofden. Nathan doet zijn werk (maar laat zijn slachtoffer met een verwonding echter lopen) en de verraderlijke edelman Anchire geeft hem aan, maar Nathan ontsnapt. Op zijn omzwervingen verbergt hij zich eerst bij een jeugdvriend (Richard) en leert daarna de op zwart zaad zittende jonkvrouwe Marthe De Lairac (Sihol) kennen. Tussen hen beiden ontwikkelt zich een hartstochtelijke liefdesrelatie. Nathan trouwt haar en bereidt zich voor op een zoete wraak (die hij ook neemt) op de adderachtige Anchire. Het regiedebuut van ex-cameraman en setfotograaf Barbier is geslaagd dankzij het uitstekend spel van de hoofdrollen (inclusief een verrassende Richard, die nu niet eens de nar uithangt), de fraaie opnamen van Eduardo Serra en de passende muziek van Sonia Wieder Atherton, waardoor je het trage tempo van de film op de koop toe neemt. Het scenario is van Pascal Quignard, die zijn eigen novelle Tous les matins du monde bewerkte. Gefilmd in Aveyron en Parijs.

credits

Regie:
Benoît Barbier
Cast:
Sami Frey, Caroline Silhol, Pierre Richard, Mathieu Carrière, François Marthouret, Michel Robin, André Marcon, Marc Adjadj, Yves Pignot, Elise Caron, Sarah Bromberg, Patrick Massieu, Michel Winogradoff, Yvette Petit
Scenario:
Pascal Quignard
Productie:
Jean-Louis Livi, Bernard Marescot
Muziek:
Sonia Wieder-Atherton
Jaar:
1995
Alt. titels:
Amour conjugal, L', Ciné-club de minuit: L'amour conjugal
Genres:
Romantiek, Historische film, Drama
Trefwoorden:
Romantisch drama
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

L'amour conjugal (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken