Spanje 1993. Drama van Arantxa Lazcano. Met o.a. Eider Amilibia, Garazi Elorza, Carlos Panera, Klara Badiola en Amaia Basurto.

VPRO Cinema

Aanvankelijk laat de camera ons de kleine Iciar (Amilibia als kind) zien en later zien we het verhaal door haar ogen. Als bijna volwassene wordt zij gespeeld door Elorza. We beleven twee dingen: een benepen en strenge familiehaard in Baskenland rond 1950 en de gebeurtenissen tussen 1946 en 1965 die leidden tot het openlijk uitroepen van de ETA, de ondergrondse beweging die (nog altijd vruchteloos) strijdt voor de afscheiding van het Baskenland van Spanje. De film is een schitterend portret van een familie waarvan de vader politiek geëngageerd is en tegelijkertijd een rake afschildering van het feit hoe de onverschillige buitenwacht erop reageert. Eerst is de kleine Iciar het slachtoffer, later moet zij naar een internaat en bekijkt zij de situatie van buiten af. Het scenario van deze door Flavio M. Labiano mooi gefotografeerde film is van regisser Lazcano zelf. Voor buitenstaanders een wat trage film, maar wie zich wil informeren over het Baskische probleem, krijgt een juweeltje aangereikt.

credits

Regie:
Arantxa Lazcano
Cast:
Eider Amilibia, Garazi Elorza, Carlos Panera, Klara Badiola, Amaia Basurto, Gorka Iruretagoyena, Asier Arriola, Andrea Toledo, Joxe Lizaso
Productie:
Jose Maria Lara, onbekend
Muziek:
Inaki Eizagirre
Jaar:
1993
Alt. titels:
Años oscuros, Los, Urte ilunak
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Sociaal drama
Landen:
Spanje

op televisie
0 uitzendingen

Los años oscuros (1993) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken