Canada/​Luxemburg/​Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Lawrence Gordon Clark. Met o.a. Rob Lowe, Kenneth Cranham, Ellen Cohen, Michael Sarrazin en Ingeborga Dapkunaite.

VPRO Cinema

De geschiedenis van de jaren 1990 wordt geparafraseerd in niet helemaal geslaagde, te lange tv-film, naar de gelijknamige bestseller van Jack Higgins [KL]The Eye of the Storm[KLE] (in het Nederlands verschenen onder de titel [KL]Gevaarlijk terrein[KLE]). Het `gevaarlijk terrein` van de titel wordt betreden door (ex-IRA) agent Sean Dillon (Lowe) die samen met Britse agente Hannah Bernstein (Moore) de opdracht krijgt het verdrag dat Mao in 1944 met Lord Mountbatten tekende over de toekomst van Hong Kong (waarbij de stad in 1997 niet overgedragen wordt aan China) in handen te krijgen. Ook de maffia heeft z`n oog op dat geheime papiertje laten vallen en de zaken lopen behoorlijk uit de hand. Prochnow is de linke zakenman Carl Morgan uit het boek, die o.m. eerst zijn vrouw elimineerde om tussen de lakens te kunnen kruipen met hun geadopteerde dochter Asta (Dapkunaite). Lowe, de ex-jeune premier met de baby face, is dat imago definitief kwijt. Hij speelt hier een verleidelijke schoft maar is alles behalve overtuigend als de ex-IRA killer Sean Dillon uit het boek van Higgins. De film is veel minder smakelijk en spannend dan de WO II-thrillers (waaronder THE EAGLE HAS LANDED) naar bestsellers van Higgins. Regisseur Gordon-Clark bewandelt betreden paden en scenarist Christopher Wickens bewerkte het verhaal dat Jurgen Wolff geschreven had naar de oorspronkelijke roman, maar sloofde zich niet al te zeer uit om het boek van Higgins recht aan te doen. Ken Westbury schittert als cameraman zeker niet door origineel werk. De muziek werd gecomponeerd en uitgevoerd door Leon Aronson. Uitzending in Europa bekort met 40m tot 70m. Ook bekend als JACK HIGGINS' MIDNIGHT MAN en MIDNIGHT MAN.

credits

Regie:
Lawrence Gordon Clark
Cast:
Rob Lowe, Kenneth Cranham, Ellen Cohen, Michael Sarrazin, Ingeborga Dapkunaite, Daphne Cheung, Claude Blanchard, Jürgen Prochnow, Yvonne Antrobus, Richard Rees, Sam Manusco, Hi Ching, Peter Gilmore, Deborah Moore, Daphne Cheung
Productie:
Jim Reeve, Romain Schroeder, David Elstein, Paul Painter, Jim Howell, Robin Spry
Muziek:
Leon Aronson
Jaar:
1995
Alt. titels:
Jack Higgins' Midnight Man, On Dangerous Ground, Midnight Man
Genres:
Actiefilm, Misdaad, Thriller
Trefwoorden:
Serie
Landen:
Canada, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten