Samoa/Nieuw-Zeeland 1989. Drama van Martyn Sanderson. Met o.a. Faifua Amiga Jr., Richard von Sturmer, Aloema Anae, Peseta Sinave Isara en Tuiletufuga Papali Hunkin.

VPRO Cinema

De film begint met Pepe (Amiga, Jr.), een jonge kanaak uit West-Samoa die in het ziekenhuis ligt. Hij overpeinst zijn jonge leven. Op twaalf-jarige leeftijd werd hij door zijn vader naar de grote stad gestuurd. Hij kreeg daar algauw aanpassingsproblemen, conflicten met het gezag op school en de kerk. Hij wordt van school gestuurd en weet zich door middel van kleine diefstallen die hij samen met lilliputter Tagata (Von Sturmer) pleegt in leven te houden. Als hij grotere risico`s gaat nemen, wordt hij gepakt en voor het gerecht gesleept. Hij zegt af te stammen van de goden, maar wordt evenwel veroordeeld. Eenmaal vrij trouwt hij met Susana (Aloese) en begint een fruithandeltje, maar zijn vriend Tagata praat nog steeds met de goden. Mooie, maar moeilijke film over de cultuurkloof tussen de 'westerse' maatschappij en de Oceaniërs die geen boodschap hebben aan opgelegde beschaving. Scenario van regisseur Sanderson naar het boek van Albert Wendt, die op West-Samoa geboren werd. Op locatie gedraaid.

credits

Regie:
Martyn Sanderson
Cast:
Faifua Amiga Jr., Richard von Sturmer, Aloema Anae, Peseta Sinave Isara, Tuiletufuga Papali Hunkin, Afatia Aloese, Sapio To'Ala, Pativaine Ainuu, Fuialo Molimau
Scenario:
Martyn Sanderson
Productie:
Grahame McLean Associates, New Zealand Film Commission, Grahame McLean
Schrijver:
Albert Wendt
Jaar:
1989
Alt. titels:
Fliegende Fuchs im Baum der Freiheit, Der, Der fliegende Fuchs im Baum der Freiheit
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Samoa, Nieuw-Zeeland

op televisie
0 uitzendingen