Verenigde Staten 1995. Western van Steven Hilliard Stern. Met o.a. Christopher Reeve, Tony Todd, Raoul Trujillo, Janet Bailey en Nancy Sorel.

VPRO Cinema

Deel een van een trilogie. Reeve is Alan Johnson, de voormalige eigenaar van een plantage. Todd speelt Britt Johnson, een ex-slaaf. Ze beschouwen elkaar als broers, in bloed verbonden, sedert Alan Britt vrij man maakte toen ze (eigenlijk) nog jongens waren. Ze trekken met hun gezinnen naar Texas om daar een nieuw bestaan als veehouder te bouwen, ver van het brute geweld van de burgeroorlog die (o.a.) in Carolina woedt. Ze komen er alras achter dat het leger het veel te druk heeft met de Amerikaanse Burgeroorlog en pioniers geen bescherming kan bieden tegen de Indianen. De Comanches hebben een verbond gesloten met Kiowa's om hun grond te verdedigen tegen de binnendringende trekkers. Britt biedt zich als vrijwilliger aan om met het stamhoofd der Kiowa's te gaan praten om gijzelaars te ruilen voor paarden. Indianen hebben respect voor een zwarte man en het opperhoofd noemt Britt Black Fox, omdat hij onder de indruk is van zijn wijze van onderhandelen. Naar het gelijknamige boek van Matt Braun door John Binder tot scenario bewerkt. Helaas ontbreekt daaraan de nodige pit en het uitdiepen van de personages. Stern heeft veel te veel op zijn ruggemerg geregisseerd en heeft onvoldoende vat op zijn cast om ze te inspireren tot topprestaties. Het camerawerk van Frank Tidy mag er zijn en geeft aan de film een authentieke sfeer. De film was al gereed in 1993, twee jaar voor de fatale val van het paard die Reeve verlamde. Deze aflevering is beslist niet opwindend en het tweede weinig belovende deel gaat over racisme aan de Texaanse grens en dat doet het ergste vermoeden over deel drie.

credits

Regie:
Steven Hilliard Stern
Cast:
Christopher Reeve, Tony Todd, Raoul Trujillo, Janet Bailey, Nancy Sorel, Chris Benson, Cindy Preston, Chris Wiggins, Morningstar Mecredi, Lawrence Dane, Leon Goodstriker, Byron Chiefmoon
Muziek:
Eric N. Robertson
Schrijver:
Matt Braun
Jaar:
1995
Alt. titels:
Otage des Commanches
Genres:
Western, Drama, Historische film
Trefwoorden:
Americana
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Black Fox (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken