USSR 1991. Avonturenfilm van Bakhtiyar Khudojnazarov. Met o.a. Firuz Sabzaliev, Timur Tursuniv, N. Arifova, I. Tabarowa en R. Kurbanov.

VPRO Cinema

Interessant en verfrissend debuut uit 1991 van Bakhtiyar Khudojnazarov, toen nog maar 26 jaar oud. Twee broers, de zeventienjarige Farukh en de zevenjarige Potsjik, stappen in een gammele goederentrein in Centraal-Azië met de bedoeling af te reizen naar hun vader, een dokter, die praktiseert in een kuuroord in de bergen van de Sovjetrepubliek Tadzjikistan (op de grens met Afghanistan, Pakistan en de Chinese Volksrepubliek). De oudste is zich bewust geworden van hun uitzichtloze toestand en hoopt voor hem en zijn jongere broertje op een betere toekomst. Eenmaal aangekomen bij hun vader begrijpen zij algauw dat het ook daar niet beter is en vervolgen zij hun weg. Strak gefilmd met camerawerk van Georgi Dzalaev, dat doet denken aan de Italiaanse neorealisten van vlak na WO II.  Meervoudig bekroond.

credits

Regie:
Bakhtiyar Khudojnazarov
Cast:
Firuz Sabzaliev, Timur Tursuniv, N. Arifova, I. Tabarowa, R. Kurbanov, N. Bekmurodov, Timoer Toersoeniv, Firoez Sabzalijev
Scenario:
Bakhtiyar Khudojnazarov
Camera:
Georgy Dzalajev
Muziek:
Achmad Bakaev
Montage:
Tatyana Maltseva
Kijkwijzer:
KIC
Jaar:
1991
Alt. titels:
The Little Brother, Broertje Lief
Genres:
Avonturenfilm, Drama
Landen:
USSR

waar te zien

on demand

op televisie