Verenigd Koninkrijk 1993. Komedie van Ken Loach. Met o.a. Bruce Jones, Julie Brown, Ricky Tomlinson, Tom Hickey en Gemma Phoenix.

VPRO Cinema

Werkeloze loodgieter Bob (Jones) uit de kleurloze voorstad Middleton bij Manchester is rond de veertig. Hij is een goed katholiek. Hij wil voor zijn dochter Coleen de mooiste witte jurk kopen voor haar eerste communie. Samen met zijn eveneens werkloze maat Tommy (Tomlinson) zoeken zij allerlei klusjes, die vari[KA3]eren van het illegaal slachten tot het ontstoppen van de afvoer van de kerk. Veel verdienen ze niet en eigenlijk gaat het alleen maar bergafwaarts. Op de keeper beschouwd is de jurk niet eens echt nodig, maar Jones gaat geld lenen van woekeraars. Wat later gaat de schuld over naar een enge en harteloze schurk. Deze bedreigt zijn vrouw Anne (Brown) en dochter als Jones niet snel genoeg de poen kan ophoesten. Met de hulp van de pastoor Barry (Hickey) weet hij zich definief te ontdoen van zijn asociale belager. Buitengewoon scherp portret van het uitzichtsloze bestaan van de werkloze in de geliberaliseerde Engelse maatschappij. Met typisch Britse humor gebracht, zeer puntig dialoog van scenarioschrijver Jim Allen en een uiterst fraaie hoofdrol van Jones. Stemmige fotografie van Barry Ackroyd en terecht door de jury bekroond in Cannes. Jones' politiek links georiënteerde schoonvader doet de uitspraak: 'When you'are a worker, it rains stones seven days a week'.

credits

Regie:
Ken Loach
Cast:
Bruce Jones, Julie Brown, Ricky Tomlinson, Tom Hickey, Gemma Phoenix, Jonathan James, Mike Fallon, Christine Abbott, Geraldine Ward, Lee Brennan
Scenario:
Jim Allen
Productie:
Sally Hibbin
Camera:
Barry Ackroyd
Muziek:
Stewart Copeland
Montage:
Jonathan Morris
Jaar:
1993
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Tragikomedie, Sociaal drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

Raining Stones (1993) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken