Verenigd Koninkrijk 1993. Biografie van Derek Jarman. Met o.a. Karl Johnson, Michael Gough, Tilda Swinton, John Quentin en Kevin Collins.

VPRO Cinema

Jarman`s fraaie portret van de filosoof Wittgenstein (Johnson), die in 1889 in Wenen werd geboren. Hij trok op nog vrij jeugdige leeftijd naar Engeland waar hij in de universiteitsstad Cambridge een solide reputatie opbouwde. Hij sloot vriendschap met collega-filosoof Bertrand Russell (Gough) en met econoom John Maynard Keynes (Quentin). De jonge Wittgenstein wordt gespeeld door Chassay. Hoewel de onderdrukte homoseksualiteit van de heren (in de hoofdrollen) wel voor het voetlicht komt, is dit op zeer bedekte wijze tot uiting gebracht. Je kunt zonder meer naar deze mooie film kijken en ervan genieten, maar wie kennis heeft van het werk van Wittgenstein, kan bovendien zijn hart ophalen aan de fijne nuances. Voorlaatste film van 52-jarige Jarman (BLUE was de laatste), die op 20 februari 1994 - in het harnas - stierf aan AIDS. Het scenario is van Terry Eagleton, Ken Butler en regisseur Jarman. James Welland verzorgde het camerawerk en film is voorzien van Dolby-geluid.

credits

Regie:
Derek Jarman
Cast:
Karl Johnson, Michael Gough, Tilda Swinton, John Quentin, Kevin Collins, Clancy Chassay, Nabil Shaban, Sally Dexter, Lynn Seymour
Scenario:
Terry Eagleton
Productie:
Tariq Ali
Camera:
James Welland
Muziek:
Jan Lathan Koenig, Jean-Marc Chenut
Geluid:
George Richards
Jaar:
1993
Genres:
Biografie, Experimenteel, Drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk