Frankrijk 1928. Komedie van René Clair. Met o.a. Véra Flory, Maurice de Féraudy, Pierre Batcheff, Jim Gérald en Anna Lefeuvrier.

VPRO Cinema

Clair werkte voor het eerst samen met Eug[KA2]ene Labiche voor de film UN CHAPEAU DE PAILLE D`ITALIE (1927), die als een van zijn meesterwerken wordt beschouwd. Voor deze film besloten zij weer samen te werken door Labiche`s gelijknamige toneelstuk (waaraan Marc Michel had meegeschreven) te bewerken voor het cellulo[KA3]id. Verlegen advocaat Fremissin (Batcheff) verdedigt opvliegende Garadoux (G[KA1]erald), die ervan beschuldigd wordt zijn echtgenote mishandeld te hebben, maar het briljante pleidooi van de verdediger zakt als een pudding in elkaar op het moment dat er een muis de rechtszaal binnenritst. Bij gevolg krijgt Garadoux twee jaar. Als Garadoux weer vrij is, worden hij en Fremissin verliefd op de lieve C[KA1]ecile Thibandier (Flory). Alles komt op zijn pootjes terecht, als Fremissin de kans krijgt te laten zien hoe goed hij wel pleiten kan. Toch niet die grootse film, waarvan Frankrijk hoopte dat Clair Chaplin zou kunnen evenaren. De Duits-Franse cultuurzender ARTE en het tweede Duitse tv-net ZDF lieten in 1994 Bernd Schultheis muziek bij deze zwijgende film schrijven en het ZDF restaureerde de kopie voor uitzending op de tv. Het scenario is van Clair. Achter de camera stonden Robert Balton en Nicolas Roudakoff. In 1941 opnieuw gefilmd door Yves Allégret.

credits

Regie:
René Clair
Cast:
Véra Flory, Maurice de Féraudy, Pierre Batcheff, Jim Gérald, Anna Lefeuvrier, Françoise Rosay, Pré Fils, Madeleine Guitty, Stacquet, Yvette Andreyor
Productie:
Alexandre Kamenka
Camera:
Yves Allégret
Muziek:
Bernd Schultheis
Jaar:
1928
Alt. titels:
Deux timides, Les
Genres:
Komedie, Romantiek, Drama
Trefwoorden:
Rechtbankdrama, Tragikomedie, Romantisch drama, Romantische komedie
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Les deux timides (1928) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken