Frankrijk 1992. Oorlogsfilm van Jean Marboeuf. Met o.a. Jacques Dufilho, Jean Yanne, Jean-Claude Dreyfus, Jean-Pierre Cassel en Christian Charmetant.

VPRO Cinema

Nadat de nazi's Frankrijk waren binnengevallen in 1940, capituleerden de Fransen onder leiding van Pétain. In ruil daarvoor bleef er van het zuidoostelijke deel een stuk autonoom Frankrijk over. Pétain en zijn trawanten maakten van Vichy de nieuwe regeringshoofdstad. Op administratief niveau werd er op een enkele rechter en prefect na, heftig met Pétain meegewerkt. Het verzet was klein. Voor de Fransen een controversiele film over een historische periode waaraan ze niet al te graag herinnerd worden. Ondanks het feit dat er behoorlijk gespeeld wordt en het scenario gebaseerd is op de biografie van de respectabele historicus Marc Ferro, deed de film niet veel in Frankrijk. Geen wonder in een land waar ex-president Mitterand regelmatig een krans legde op het graf van de maarschalk en waar sommige collaborateurs van het Vichy-regime nooit gestraft zijn.

credits

Regie:
Jean Marboeuf
Cast:
Jacques Dufilho, Jean Yanne, Jean-Claude Dreyfus, Jean-Pierre Cassel, Christian Charmetant, Denis Manuel, Julie Marboeuf, Clovis Comillac
Scenario:
Alain Riou
Camera:
Dominique Bouilleret
Muziek:
Georges Garvarentz
Jaar:
1992
Genres:
Oorlogsfilm, Biografie
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk