Verenigde Staten 1991. Misdaad van Errol Morris. Met o.a. Fred Ward, Lou Diamond Phillips, Gary Farmer, John Karlen en Lance Baker.

VPRO Cinema

Nadat Indiaanse politieman Jim Chee (Phillips) in het Hopi- reservaat in Arizona het lijk van een man gevonden heeft, waarvan de handen en voeten gevild waren, treft hij bij een watermolen een neergestort vliegtuigje aan met daarin de levenloze lichamen van een tweetal coca[KA3]ine smokkelaars. Hoewel deze gebeurtenissen in een Navajo reservaat hebben plaatsgevonden, bemoeit de FBI in de persoon van de racistische agent Johnson (Boyd) zich met het geval omdat het om drugs gaat. Smeris Chee krijgt daarop van zijn baas Lieutenant Joe Leaphorn (Ward) consignes om zich niet verder met de zaak bezig te houden. Als Gail Pauling (Loranger), de jonge, attractieve weduwe van een der criminelen op de proppen komt, is de situatie voor Phillips onweerstaanbaar. Klassiek getint verhaal - al duurt het wat lang, voordat het op gang komt - in exotische omgeving met een prima rol van Phillips en de goede ondersteuning van de bijrolspelers. Deze indrukwekkende misdaadfilm geeft tegelijkertijd inzicht in het leven, gewoontes en riten van een Indiaanse gemeenschap in hedendaags Amerika (regisseur Morris is trouwens vooral bekend als maker van documentaraires). Mooi camerawerk van Stefan Czapsky en sfeervolle muziek van Michel Colombier. Het scenario is van Eric Bergen, Neal Jimenez, Mark Horowitz naar een roman van Tony Hillerman. Robert Redford was een der uitvoerende producenten. Technicolor, Dolby, Dolby SR en Dolby Stereo/THX Digital.

credits

Regie:
Errol Morris
Cast:
Fred Ward, Lou Diamond Phillips, Gary Farmer, John Karlen, Lance Baker, Gary Basaraba, Arlene Bowman, Jane Loranger, James Koots, Neil Kayquoptewa, Guy Boyd, Blake Clark, Michelle Thrush, Kee Collins, Betty C. Barlow, Billy Beck, Charlie Carpenter, Julia Collins, Peter Jensen
Scenario:
Eric Bergen, Neal Jimenez, Eric Bergren
Productie:
Patrick Markey, Robert Redford, Lee Bonni
Camera:
Stefan Czapsky
Muziek:
Doug Livingston, Wendy Kramen, Harry Shannon, Michel Colombier
Montage:
Freeman A. Davies
Schrijver:
Tony Hillerman
Jaar:
1991
Alt. titels:
Le vent sombre
Genres:
Misdaad, Western, Drama, Thriller
Trefwoorden:
Americana, Cop-story, Indianen-drama, Racisme
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Dark Wind (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken