Nederland 1994. Komedie van Pieter Verhoeff. Met o.a. Hans Heerschop, Jaron de Paauw, Jacky Lok, Peter Tuinman en Joke Tsalsma.

VPRO Cinema

`Romantiek op de schaats en een scheet onder het bidden` noemde Hans Beerekamp in NRC Handelsblad deze driedelige serie, een poging tot het maken van een soort Nederlandse HEIMAT (1984 van Edgar Reitz). Het eerste deel begint in het Friese Lemmer, anno 1949. Heerschop leeft er met zijn familie in een gesloten gemeenschap aan de Zuiderzee. De dromen, fantasie[KA3]en en ontwakende seksualiteit van de veertien-jarige botsen met de dagelijkse realiteit. Als de dood (van een verre grootvader en een lief buurmeisje) zich voor het eerst in zijn leven aandient zoekt hij troost in de afgedankte vuurtoren van het dorp, de geheime plek waar tieners mijmeren over het leven. In het tweede deel wordt Heerschop verliefd op de onbereikbare notarisdochter en componeert hij voor haar een serenade op zijn trompet. Tuinman, zijn vader, die sleepbootkapitein hoopte te worden, wordt gepasseerd door het gekonkel van de dominee en de ouderlingen. In het derde en laatste deel doet het `echte` leven zijn intrede met de terugkeer van zijn broer uit Nederlands- Indi[KA3]e. Heerschops eerste bezoek aan Amsterdam confronteert hem met zijn roeping, de klassieke muziek. De invloed van Federico Fellini`s AMARCORD (1973) zal niemand ontkennen, ook Verhoeff niet die zijn jeugdherinneringen zelf opschreef zonder er meteen een autobiografie van te maken. Het melodramatische wordt door de ironiserende toon weggeveegd. Knap vakwerk, door en door Hollands, maar vaak ontroerend en steeds oprecht menselijk. Het scenario is van regisseur Verhoeff. Het camerawerk is van Paul van den Bos.

credits

Regie:
Pieter Verhoeff
Cast:
Hans Heerschop, Jaron de Paauw, Jacky Lok, Peter Tuinman, Joke Tsalsma, Jafna de Paauw, Annet Malherbe, Joke Tjalsma, Jaron de Pauw
Scenario:
Pieter Verhoeff
Productie:
Hans de Weers, Hans de Wolf
Camera:
Paul van den Bos
Muziek:
Cees Bijlstra
Geluid:
Roberto van Eyden
Art direction:
Mirjam Grote Gansey
Montage:
Mario Steenbergen
Jaar:
1994
Alt. titels:
Vuurtoren, De, The Lighthouse
Genres:
Komedie, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Kroniek, Tragikomedie
Landen:
Nederland

op televisie
0 uitzendingen

De vuurtoren (1994) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken